Szparagi to skarb dla zdrowia i urody. Warzywo wykwintne, o właściwościach leczniczych i tak cenne, że podobno kiedyś Egipcjanie składali je w ofierze bogom.
Dzisiaj są powszechnie dostępne i gdy przychodzi na nie sezon, warto wprowadzić je do swojego jadłospisu np. w postaci sałatki z wędzonym łososiem, ananasem, jajkiem, zieloną sałatą i pomidorowym sosem winegret.
Jak ugotować szparagi?
Świeże szparagi obrać z włókien, odłamać twarde końce, opłukać i związać w pęczek białą nitką. Szparagi w całości ugotować ustawione pionowo, główkami do góry, w wysokim garnku, w lekko osolonym i osłodzonym wrzątku przez (15 – 20 minut), aż będą miękkie. Do gotowania można wykorzystać specjalny wkład do gotowania szparagów.
Szparagi z łososiem
4 porcje
Składniki
50 dag zielonych szparagów,
5 liści sałaty masłowej,
5 liści sałaty lodowej,
garść rukoli,
10 dag wędzonego łososia,
2 jajka,
3 plastry ananasa z puszki.
Sos
1 pomidor,
5 łyżek oliwy,
3 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Szczypior umyć, osuszyć, drobno posiekać. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i łyżeczką usunąć pestki. Dodać sok z cytryny i oliwę, zmiksować składniki sosu. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać ze szczypiorkiem.
Świeże szparagi przygotować i ugotować w całości według podanego wcześniej przepisu. Ugotowane szparagi odcedzić, odkroić główki, a łodygi podzielić na trzy części.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, pokroić na ósemki. Liście sałaty umyć i osączyć. Sałatę masłową i lodową porwać na mniejsze kawałki. Łososia podzielić na mniejsze części. Odsączone z zalewy plastry ananasa pokroić na kawałki.
Na talerzu lub w misce ułożyć sałatę wymieszaną z kawałkami szparagów, dodać łososia, ananasa i jajka. Na wierzchu położyć główki szparagów.
Sałatkę polać przygotowanym wcześniej sosem tuż przed podaniem.
Comments