• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

sałatki z rybą

Szparagi z łososiem

Szparagi to skarb dla zdrowia i urody. Warzywo wykwintne, o właściwościach leczniczych i tak cenne, że podobno kiedyś Egipcjanie składali je w ofierze bogom.

Dzisiaj są powszechnie dostępne i gdy przychodzi na nie sezon, warto wprowadzić je do swojego jadłospisu np. w postaci sałatki z wędzonym łososiem, ananasem, jajkiem, zieloną sałatą i pomidorowym sosem winegret.

Jak ugotować szparagi?

Świeże szparagi obrać z włókien, odłamać twarde końce, opłukać i związać w pęczek białą nitką. Szparagi w całości ugotować ustawione pionowo, główkami do góry, w wysokim garnku, w lekko osolonym i osłodzonym wrzątku przez (15 – 20 minut), aż będą miękkie. Do gotowania można wykorzystać specjalny wkład do gotowania szparagów.

sałatka ze szparagów

Szparagi z łososiem

4 porcje

Składniki

50 dag zielonych szparagów,
5 liści sałaty masłowej,
5 liści sałaty lodowej,
garść rukoli,
10 dag wędzonego łososia,
2 jajka,
3 plastry ananasa z puszki.

Sos
1 pomidor,
5 łyżek oliwy,
3 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Szczypior umyć, osuszyć, drobno posiekać. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i łyżeczką usunąć pestki. Dodać sok z cytryny i oliwę, zmiksować składniki sosu. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać ze szczypiorkiem.

Świeże szparagi przygotować i ugotować w całości według podanego wcześniej przepisu. Ugotowane szparagi odcedzić, odkroić główki, a łodygi podzielić na trzy części.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, pokroić na ósemki. Liście sałaty umyć i osączyć. Sałatę masłową i lodową porwać na mniejsze kawałki. Łososia podzielić na mniejsze części. Odsączone z zalewy plastry ananasa pokroić na kawałki.

Na talerzu lub w misce ułożyć sałatę wymieszaną z kawałkami szparagów, dodać łososia, ananasa i jajka. Na wierzchu położyć główki szparagów.

Sałatkę polać przygotowanym wcześniej sosem tuż przed podaniem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Profiterole z serowym ganache
  • Ryżowa sałatka z selerem naciowym
  • Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą
  • Bananowe ciastka z płatków owsianych
  • Napój imbirowy z miodem i cytryną

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij