• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

grzyby

Kruche pierożki do barszczu

Kruche pierożki do barszczu

Idealne do barszczu podawanego w filiżankach na kolację Wigilijną.

Kruche pierożki do barszczu

Kruche pierożki do barszczu

około 50 szt.

Składniki

Kruche ciasto

20 dag mąki,
10 dag masła,
1 małe jajko,
łyżka kwaśnej śmietany,
0,5 łyżeczki soli.

Farsz

5 dag suszonych grzybów,
1 mała cebula,
łyżka bułki tartej,
1 jajko,
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie farszu

Grzyby dokładnie opłukać, zalać dwoma szklankami zimnej wody, odstawić na kilka godzin, ja najczęściej zostawiam na całą noc. Namoczone grzyby ugotować do miękkości, przestudzić, odcedzić  (wywar zachować do barszczu lub bigosu). Grzyby bardzo drobno posiekać. Cebulę obrać pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać posiekane grzyby. Smażyć razem przez chwilę, przestudzić. Grzyby połączyć z bułką tartą i jajkiem. Farsz doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanie pierogów

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciasto dość cienko rozwałkować, można podsypać mąką. Wyciąć kółka (średnica około 6 cm). Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu grzybowego, złożyć na pół, uformować pierożek zlepiając dokładnie brzeg. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć pierożki, piec przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.

pierogi do barszczu

pierogi do barszczu

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Mon8ka says

    17 grudnia 2018 at 19:09

    Czy takie upieczone zamrozić? Później podgrzewać na patelni, w piekarniku czy wodzie?

    Odpowiedz
    • Stary Zeszyt says

      17 grudnia 2018 at 19:14

      Ja mrożę takie upieczone. Rozmrażam i na chwilę do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem, ewentualnie mikrofalówka

      Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij