Idealne do barszczu podawanego w filiżankach na kolację Wigilijną.
Kruche pierożki do barszczu
około 50 szt.
Składniki
Kruche ciasto
20 dag mąki,
10 dag masła,
1 małe jajko,
łyżka kwaśnej śmietany,
0,5 łyżeczki soli.
Farsz
5 dag suszonych grzybów,
1 mała cebula,
łyżka bułki tartej,
1 jajko,
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Przygotowanie farszu
Grzyby dokładnie opłukać, zalać dwoma szklankami zimnej wody, odstawić na kilka godzin, ja najczęściej zostawiam na całą noc. Namoczone grzyby ugotować do miękkości, przestudzić, odcedzić (wywar zachować do barszczu lub bigosu). Grzyby bardzo drobno posiekać. Cebulę obrać pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać posiekane grzyby. Smażyć razem przez chwilę, przestudzić. Grzyby połączyć z bułką tartą i jajkiem. Farsz doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie pierogów
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto dość cienko rozwałkować, można podsypać mąką. Wyciąć kółka (średnica około 6 cm). Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu grzybowego, złożyć na pół, uformować pierożek zlepiając dokładnie brzeg. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć pierożki, piec przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.
Mon8ka napisał
Czy takie upieczone zamrozić? Później podgrzewać na patelni, w piekarniku czy wodzie?
Stary Zeszyt napisał
Ja mrożę takie upieczone. Rozmrażam i na chwilę do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem, ewentualnie mikrofalówka