Moja córka mówi, że naleśniki są dobre na wszystko, ze wszystkim i o każdej porze dnia…
Naleśniki z dżemem truskawkowym
10 -12 sztuk
Składniki
Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
1 szklanka mleka,
1 szklanka wody (może być gazowana),
2 jajka,
2 łyżki oleju,
szczypta soli
Nadzienie:
słoik dżemu truskawkowego lub innego ulubionego
Przygotowanie
Jajka umyć, rozbić i wymieszać w misce z wodą i mlekiem. Dodać przesianą mąkę, olej i sól, zmiksować na gładkie ciasto i odstawić na około 1/2 godziny. Jeśli się spieszymy można je smażyć od razu.
Na dobrze rozgrzaną patelnię (najlepiej naleśnikową) wylewać cienką warstwę ciasta, rozprowadzając równomiernie po całym dnie patelni. Gdy ciasto zetnie się, obrócić naleśnik łopatką. Naleśniki smażyć lekko rumieniąc. Pierwszego naleśnika można smażyć na odrobinie oleju, aby łatwiej odszedł od dna patelni.
Rozłożone naleśniki smarować dżemem i składać np. w chusteczkę, czyli na pół i na pół.
Wskazówki
Na wierzch każdego naleśnika można dodać łyżkę jogurtu i startą gorzką czekoladę
Comments