Nie od dziś wiadomo, że kasze dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych i dlatego powinny urozmaicać codzienny jadłospis. Są bogatym źródłem błonnika, składników mineralnych, głównie magnezu i fosforu a także witamin B1 oraz PP.
Można podawać je jako dodatek do zup i drugich dań, gołąbków, sałatek lub przyrządzać kotlety i zapiekanki.
Kotleciki z kaszy jęczmiennej z pieczarkami, tartą marchewką i dużą ilością natki pietruszki można zabrać ze sobą do pracy jako przekąskę na lekki lunch lub podawać gorące na obiad jako samodzielne danie z dodatkiem surówek.
Kotleciki z kaszy jęczmiennej z pieczarkami
12 sztuk
Składniki
1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej (20 dag),
1 mała cebula,
5-6 średniej wielkości pieczarek,
1 marchewka,
1 jajko,
½ pęczka natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku,
½ szklanki bułki tartej lub płatków owsianych do obtoczenia,
olej do smażenia.
Przygotowanie
Szklankę kaszy zalać w garnku dwoma szklankami zimnej wody i dodać ½ łyżeczki soli. Najlepiej użyć garnka ze stali nierdzewnej lub emaliowanego z grubym dnem, żeby kasza się nie przypaliła.
Gdy kasza się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut, aż kasza prawie wchłonie całą wodę. Następnie owinąć garnek starymi gazetami lub ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na min 30 minut, np. schować pod kołdrę aby „doszła”. Przestudzić.
Cebulę obrać, drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć przez 5 minut. Pod koniec posolić i dodać świeżo zmielony pieprz. Przestudzić.
Marchewkę, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W misce połączyć wszystkie składniki: kaszę, pieczarki, posiekaną natkę pietruszki i marchew, dodać jajko, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Formować małe kotleciki obtaczać w bułce tartej lub płatkach owsianych i smażyć na gorącym oleju do zrumienienia.
Kasia napisał
Mmm… jakie pyszności tutaj 🙂