• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

bez chleba

Granola

granola

Granola czyli podpiekane musli  z płatków owsianych z orzechami, migdałami, pestkami słonecznika, sezamu i siemienia lnianego z dodatkiem gorzkiej czekolady i suszonej żurawiny.

Tak przygotowane płatki śniadaniowe podane z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami to wspaniała propozycja na zdrowe śniadanie w domu, szkole lub pracy.

Domowa granola

Granola

Składniki

50 dag płatków owsianych,
10 dag orzechów włoskich,
10 dag migdałów,
10 dag ziaren słonecznika,
5 dag ziaren jasnego sezamu,
5 dag siemienia lnianego,
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka),
20 dag suszonej żurawiny,
2 średniej wielkości jabłka,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki miodu,
2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
1 łyżeczka soli.

Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starte jabłka wymieszać w dużej misce z miodem, oliwą i przyprawami.  Następnie dodać płatki owsiane, orzechy, migdały, ziarna słonecznika, sezam, siemię lniane, wymieszać.

Tak przygotowaną granolę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC na 30-35 minut. Potem temperaturę zmniejszyć do 150oC i piec jeszcze przez 10 minut.  Podczas pieczenia mieszać płatki od czasu do czasu żeby się równomiernie przypiekły.

Po wystudzeniu dodać z suszoną żurawiną i posiekaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladą.

Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Profiterole z serowym ganache
  • Ryżowa sałatka z selerem naciowym
  • Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą
  • Bananowe ciastka z płatków owsianych
  • Napój imbirowy z miodem i cytryną

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij