Granola czyli podpiekane musli z płatków owsianych z orzechami, migdałami, pestkami słonecznika, sezamu i siemienia lnianego z dodatkiem gorzkiej czekolady i suszonej żurawiny.
Tak przygotowane płatki śniadaniowe podane z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami to wspaniała propozycja na zdrowe śniadanie w domu, szkole lub pracy.
Granola
Składniki
50 dag płatków owsianych,
10 dag orzechów włoskich,
10 dag migdałów,
10 dag ziaren słonecznika,
5 dag ziaren jasnego sezamu,
5 dag siemienia lnianego,
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka),
20 dag suszonej żurawiny,
2 średniej wielkości jabłka,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki miodu,
2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
1 łyżeczka soli.
Przygotowanie
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starte jabłka wymieszać w dużej misce z miodem, oliwą i przyprawami. Następnie dodać płatki owsiane, orzechy, migdały, ziarna słonecznika, sezam, siemię lniane, wymieszać.
Tak przygotowaną granolę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC na 30-35 minut. Potem temperaturę zmniejszyć do 150oC i piec jeszcze przez 10 minut. Podczas pieczenia mieszać płatki od czasu do czasu żeby się równomiernie przypiekły.
Po wystudzeniu dodać z suszoną żurawiną i posiekaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladą.
Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Comments