• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kanapki

Sandwicz z wędzonym pstrągiem

Sandwicz z wędzonym pstrągiem

Kawałki przyrumienionego chleba tostowego z wyrazistym w smaku wędzonym pstrągiem urozmaicą codzienne posiłki. Ostrości i niezwykłego charakteru tej kanapce nadaje twaróg wymieszany z chrzanem i szczypiorkiem. W towarzystwie pełnych witamin kiełków brokułu, sałaty roszponki i czerwonej papryki, tak przygotowane sandwicze mogą być specjałem na niedzielne śniadanie lub kolację w dobrym towarzystwie.

Kanapka z twarogiem i wędzonym pstrągiem

Sandwicz z wędzonym pstrągiem

6 szt. – 3 porcje

Składniki

6 kromek chleba tostowego,
10 dag wędzonego pstrąga bez skóry i ości,
10 dag półtłustego białego sera,
1/2 łyżeczki chrzanu,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 łyżki kiełków brokułu lub innych ulubionych,
kilka listów sałaty roszponki,
6 cienkich krążków czerwonej papryki,
pieprz do smaku.

Przygotowanie

W miseczce wymieszać twaróg, chrzan, jogurt naturalny i szczypior.

Kromki chleba tostowego przyrumienić w tosterze lub piekarniku. Dwie posmarować masą z sera, położyć krążki papryki i kawałki ryby. Pokropić sokiem z cytryny i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu ułożyć kiełki brokułu i liście sałaty. Przykryć pozostałymi kromkami i delikatnie przycisnąć. Każdy sandwicz przekroić na pół.

Można z wierzchu przybrać kiełkami.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸 #relaks #W Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸
#relaks  #Wisła #rzekawisła #polskajestpiekna #natura
Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista #s Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista
#salamandra #jaszczurka #przyroda #natura #almbachklamm #wąwóz #bawaria #alpy #niemcy #salamandraplamista #jaszczurognisty
Jezioro Królewskie – Königssee #königssee #j Jezioro Królewskie – Königssee

#königssee #jeziorokrólewskie #bawaria #alpy #przystań #schönauamkönigssee
Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jedn Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jednej z najstarszych fortyfikacji w Europie Środkowej

#ehrenberg #ehrenbergcastle #zamek #fortyfikacja #średniowiecze #austria #tyrol #reutte #alpy #góry #podróż
Najdłuższy most wiszący w stylu tybetańskim 🫣nam zabrakło odwagi aby się nim przejść 🫢może następnym razem 🤔

#highline179 #ehrenberg #austria #alpy #mostwiszący #góry
Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie

#hohenschwangau #hohenschwangaucastle #bawaria #podróże #wświeciebaśni #kolorowyzamek #ludwikII

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Kalmary w sosie pomidorowym
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią
  • Gofry miodowe
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

Copyright 2025 Stary Zeszyt

 

Loading Comments...