• śniadania / kolacje
    • kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
  • obiady
    • drób
      • kurczak
      • indyk
      • kaczka
    • z mąki
    • z kaszy
    • zapiekanki
    • pizza
    • tarta
    • zupy
    • dodatki
  • sałatki / surówki
    • sałatka
      • z kurczakiem
      • z makaronem
    • surówka
  • ciasta/desery
    • desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

pasty do chleba

Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką

Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką

Wyjątkowa pasta do chleba. Delikatna w smaku wątróbka drobiowa połączona ze słodyczą wiśniówki i suszonych śliwek, ostrością imbiru i intensywnym aromatem natki pietruszki. Jej przygotowanie nie wymaga super umiejętności kucharskich, a dodatkowo jest to tania propozycja smarowidła do różnego rodzaju kanapek.

Ze świeżą bułką lub grzanką z pełnoziarnistego chleba, z plasterkami kiszonego ogórka lub grzybkami z octu na pewno znajdzie swoich amatorów.

Pasta z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką

Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką

Składniki

50-60 dag wątróbki drobiowej,
1 duża cebula,
10 suszonych śliwek,
2 łyżki natki pietruszki,
3 łyżki wiśniówki (np. Lubelskiej),
2 łyżeczki suszonego majeranku,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól, pieprz do smaku,
2 łyżki oleju do smażenia.

Przygotowanie

Wątróbkę oczyścić z błon i tłuszczu, opłukać i osączyć.

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć na nim cebulę na złoty kolor, zdjąć z patelni. Dodać pozostałą łyżkę oleju i smażyć kawałki wątróbki z dwóch stron, aż będą rumiane. Pod koniec smażenia dodać cebulę i wiśniówkę. Smażyć razem przez chwilę, aż odparuje alkohol.

Dodać majeranek, oprószyć solą i pieprzem, podlać 1/4 szklanki gorącej wody, dusić jeszcze razem pod przykryciem przez 2-3 minuty.

Usmażoną wątróbkę z cebulą i sosem przełożyć do melaksera lub zmiksować blenderm na jednolitą masę dodając imbir i gałkę muszkatołową. Do przygotowanej masy dodać umyte i pokrojone śliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, przełożyć do miski lub innego pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram

  • Obiad nad morzem? 🤔 Obowiązkowo rybka 🐟
#obiad #ryba #dorsz #burger #frytki
  • Między Ustką a Wickiem 😁
#aktywnie #nordicwalking #plaża #morze #morzebałtyckie #sea #balticsea #wycieczka #ustka
  • Zdecydowanie dzisiaj było czuć wiosnę 😁
#spacer #wycieczka #słowińskiparknarodowy #las #drzewo #przyroda #kluki #nadmorzem #natura
  • Widok z Góry Szwedów i Latarnia Szwedów na Helu
#spacer #niedziela #morze #morzebałtyckie #sea #balticsea #wycieczka #plaża #natura #góra
  • Dzień dobry wszystkim z początku albo jak kto woli z końca Polski 😁
#weekend #niedziela #balticsea #sea #spacer #wycieczka #aktywnie #foto #polska #hel #plaża #półwysep

Obsewuj mnie!

O blogu

No cóż ....
Stary zeszyt z przepisami mojej babci powoli się rozpada, a litery coraz bardziej blakną.
Trzeba założyć nowy ...
Czyli krótko pisząc jest to blog ze starymi przepisami z rodzinnego zeszytu i nie tylko...

  • Facebook
  • Instagram
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
myTaste.pl

Najnowsze przepisy

  • Pasta z awokado i twarogu
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Pasta z kurczakiem i pieczoną papryką
  • Owoce pod kokosową pierzynką
  • Kurczak curry z jabłkami
  • Brokuły z sezamem
Przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Copyright 2019 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij