• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

zupy

Zakwas na żurek

Kiszenie żuru

Żurek to jedna z najstarszych znanych zup, prosta i prawdziwie polska potrawa. Żur śląski, mazowiecki, lubelski, barszcz biały, staropolski, świąteczny czy taki na co dzień nie będą miały sobie równych, jeśli ugotuje się je na samodzielnie przygotowanym zakwasie.

Kiszenie żuru można przyspieszyć wykorzystując żytni zakwas na chleb. Zamiast czekać kilka dni, gotową bazę do zupy mamy już po 24 godzinach.

Własny zakwas na żurek

 

Zakwas na żurek

Składniki

150 g aktywnego zakwasu żytniego,
0,5 litra przegotowanej wody,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
5-6 ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie

W dużym słoju lub kamiennym garnku wymieszać aktywny zakwas i wodę. Dodać ząbki czosnku w łupinach lekko zmiażdżone na desce tępą stroną noża, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć czystą ścierką, postawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.

Wyciągnąć przyprawy i czosnek. Zakwas na żurek powinien mieć kwaskowaty smak i przyjemny zapach. Używać go do sporządzania zup.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Trackbacks

  1. Żurek codzienny pisze:
    21 marca 2017 o 19:17

    […] na Wielkanoc jest gęsty, pełen ziemniaków i innych warzyw oraz kiełbasy. Przygotowany na własnym zakwasie, pachnie czosnkiem i majerankiem, a pikanterii dodaje mu tarty chrzan. Ta wersja to forma […]

    Odpowiedz
Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸 #relaks #W Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸
#relaks  #Wisła #rzekawisła #polskajestpiekna #natura
Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista #s Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista
#salamandra #jaszczurka #przyroda #natura #almbachklamm #wąwóz #bawaria #alpy #niemcy #salamandraplamista #jaszczurognisty
Jezioro Królewskie – Königssee #königssee #j Jezioro Królewskie – Königssee

#königssee #jeziorokrólewskie #bawaria #alpy #przystań #schönauamkönigssee
Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jedn Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jednej z najstarszych fortyfikacji w Europie Środkowej

#ehrenberg #ehrenbergcastle #zamek #fortyfikacja #średniowiecze #austria #tyrol #reutte #alpy #góry #podróż
Najdłuższy most wiszący w stylu tybetańskim 🫣nam zabrakło odwagi aby się nim przejść 🫢może następnym razem 🤔

#highline179 #ehrenberg #austria #alpy #mostwiszący #góry
Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie

#hohenschwangau #hohenschwangaucastle #bawaria #podróże #wświeciebaśni #kolorowyzamek #ludwikII

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Kalmary w sosie pomidorowym
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią
  • Gofry miodowe
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

Copyright 2025 Stary Zeszyt

 

Loading Comments...