Żurek to jedna z najstarszych znanych zup, prosta i prawdziwie polska potrawa. Żur śląski, mazowiecki, lubelski, barszcz biały, staropolski, świąteczny czy taki na co dzień nie będą miały sobie równych, jeśli ugotuje się je na samodzielnie przygotowanym zakwasie.
Kiszenie żuru można przyspieszyć wykorzystując żytni zakwas na chleb. Zamiast czekać kilka dni, gotową bazę do zupy mamy już po 24 godzinach.
Zakwas na żurek
Składniki
150 g aktywnego zakwasu żytniego,
0,5 litra przegotowanej wody,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
5-6 ziaren ziela angielskiego.
Przygotowanie
W dużym słoju lub kamiennym garnku wymieszać aktywny zakwas i wodę. Dodać ząbki czosnku w łupinach lekko zmiażdżone na desce tępą stroną noża, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć czystą ścierką, postawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.
Wyciągnąć przyprawy i czosnek. Zakwas na żurek powinien mieć kwaskowaty smak i przyjemny zapach. Używać go do sporządzania zup.
[…] na Wielkanoc jest gęsty, pełen ziemniaków i innych warzyw oraz kiełbasy. Przygotowany na własnym zakwasie, pachnie czosnkiem i majerankiem, a pikanterii dodaje mu tarty chrzan. Ta wersja to forma […]