• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

domowe wędliny

Schab parzony

Schab w ziołach

Aromatyczny, pachnący ziołami, pikantny schab pokryty grubą warstwą przypraw gotowany na parze to kolejna wersja domowej wędliny. Z sosem z suszonych śliwek lub sosem tatarskim interesująca propozycja przystawki lub świątecznej wędliny.

Schab gotowany na parze

Schab parzony

Parzony schab w ziołach

Schab parzony

Składniki

70 dag schabu bez kości,
4 łyżki suszonego majeranku,
2 łyżki suszonego rozmarynu,
2 łyżki suszonego tymianku,
1 łyżka grubo zmielonego pieprzu,
1 łyżka soli,
3 ząbki czosnku.

Przygotowanie

Schab oczyścić z tłuszczu i błonek, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Czosnek obrać i utrzeć w moździerzu z solą, dodać zioła i pieprz, wymieszać.

Mięso położyć na czystej, lnianej ściereczce. Natrzeć jedną stronę mieszanką ziołową, odwrócić i  natrzeć przyprawami druga stronę. Schab powinna pokrywać dość gruba warstwa ziół. Przygotowany w ten sposób kawałek mięsa ciasno owinąć ściereczką, końce ścierki związać sznurkiem, zapobiegnie to osypywaniu się przypraw podczas gotowania. Schować na noc do lodówki.

Schab parzyć w garnku do gotowania na parze przez 30-40 minut, w zależności od grubości kawałka. Wyjąć mięso i ostudzić w ściereczce.

Schab podawać pokrojony w plastry z sosem śliwkowym, sosem tatarskim lub chrzanem.

 

Gotujemy na parze

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram

Spotkanie nad morzem ❄️🦙💕 #alpaka #morze Spotkanie nad morzem ❄️🦙💕
#alpaka #morze #morzebałtyckie #polskiemorze #plaża #spacer #alpakalove #sea #balticsea
Najwyższa pora wyciągnąć foremki do pierniczków 🎄🎅
Na blogu zostawiam mój ulubionny, sprawdzony przepis.

http://staryzeszyt.pl/2020/12/07/pierniczki/

#tradycja #Wigilia #pierniczki #kuchniapolska #święta #domowewypieki #przepisnapierniki #staryzeszyt
Tradycyjna biała kiełbasa w jesiennej odsłonie Tradycyjna biała kiełbasa w jesiennej odsłonie 🍁 zapiekana z pietruszką i jabłkiem. Przepis na blogu 🔽

http://staryzeszyt.pl/2020/11/29/biala-kielbasa-zapiekana-z-pietruszka/

#obiad #jesień #kiełbasa #białakiełbasa #zpiekarnika #jabłka #cebula #pietruszka #warzywa #witaminy #przepisnaobiad #staryzeszyt
Na poprawę humoru 🧡 mocno pikantna zupa dyniow Na poprawę humoru 🧡 mocno pikantna zupa dyniowa 🍊🌶️🎃🍁

Przepis na blogu
http://staryzeszyt.pl/2020/11/22/dyniowa-zupa-krem/

#zupa #zupakrem #obiad #warzywa #dynia #chili #papryka #imbir #czerwonacebula #pomarańcza #marchewka #jesień #kurkuma #warzywa #naostro #przepis #staryzeszyt
📸 w jesiennym klimacie 🧡🎃🌶️🍊🍎 📸 w jesiennym klimacie 🧡🎃🌶️🍊🍎

#dynia #papryka #chili #cebula #pomarańcza #jabłka #warzywa #jesień #foto
Prawie jak u Alicji w Krainie Czarów 🍄🍂🍄 Prawie jak u Alicji w Krainie Czarów 🍄🍂🍄🍁
#spacer #grzyby #jesien #natura #las

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Sernik z serka homogenizowanego
  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Naleśniki z dżemem truskawkowym
  • Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami
  • Algierskie ciasteczka cynamonowe
  • Bezy kokosowe

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij