Ostry sos do jajek, ryb np. pstrąga w galarecie i pieczonych mięs. W moim domu obowiązkowa pozycja w świątecznym menu na Wielkanoc lub Wigilię.
Sos tatarski
Składniki
2 jajka,
2 małe ogórki konserwowe,
1 łyżka chrzanu,
1 łyżka szczypiorku,
5 łyżek majonezu,
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
sok z 1/2 cytryny.
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, obrać, posiekać.
Majonez wymieszać ze śmietaną, chrzanem, sokiem z cytryny, przyprawić solą i cukrem.
Ogórki pokroić w drobna kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Wszystkie pokrojone składniki dodać do przygotowanego sosu.
Sos tatarski podawać do pieczonego pasztetu, pstrąga w galarecie, pieczonych mięs na zimno lub jajek.
[…] przypraw gotowany na parze to kolejna wersja domowej wędliny. Z sosem z suszonych śliwek lub sosem tatarskim interesująca propozycja przystawki lub świątecznej […]