Wykwintna tarta na kruchym spodzie z dodatkiem białego twarogu. Zielone warzywa z szynką dojrzewającą i słonym serem feta doskonale uzupełniają się smakiem.
Tarta z brukselką i fasolką szparagową
4 porcje
Składniki
Ciasto
20 dag mąki,
10 dag półtłustego sera twarogowego,
10 dag margaryny,
1 jajko,
1/4 łyżeczki soli,
szczypta gałki muszkatołowej.
Farsz
20 dag brukselki (może być mrożona),
20 dag zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona),
2 plasterki szynki dojrzewającej,
10 dag sera typu feta,
2 jajka,
szklanka kwaśnej śmietany 18%,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Twaróg rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków, wymieszać z przesianą mąką i solą, posiekać drobno nożem z zimna margaryną. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Schłodzone cisto wyjąć, pokroić nożem na plastry i wylepić nimi formę do tarty o średnicy 23 cm. Dłonie można zwilżyć zimną wodą, wtedy ciasto nie będzie się do nich kleiło. Dno ciasta nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 220oC przez 20 minut.
Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, z fasolki poodcinać końcówki z ogonkami, pokroić na mniejsze kawałki. W garnku zagotować około 2 litry wody z dodatkiem jednej łyżeczki soli i jednej łyżeczki cukru. Przygotowane warzywa wrzucić na wrzątek i gotować przez około 10 minut, nie przykrywać, odcedzić.
Śmietanę dokładnie wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczonym cieście ułożyć ugotowane warzywa, kawałki fety i kawałki szynki. Całość zalać masą śmietanowo jajeczną.
Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 190oC przez około 30 minut. Podawać gorącą.
Comments