Gdy przyjdzie ochota na pożywną sałatkę, warto sięgnąć po niezawodne ziarenka ryżu. Wystarczy dodać kilka składników i szybko mamy pyszną przekąskę.
Ryżowa sałatka z selerem naciowym
5-6 porcji
Składniki
2 woreczki ryżu (200 g),
puszka ananasa w plastrach,
puszka kukurydzy,
3 łodygi selera naciowego,
100 g suszonej żurawiny,
sól do smaku.
Przygotowanie
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudzić.
Ananasa i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa pokroić na kawałki. Łodygi selera naciowego oczyścić, pokroić w plasterki. Żurawinę opłukać.
Wszystkie składniki wymieszać, lekko posolić.
Sałatkę podawać schłodzoną. Można posypać ją posiekanymi listkami selera naciowego.
Comments