• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kurczak

Pikantny gulasz z serc drobiowych

Serca drobiowe w pikantnym sosie

Z sosem na bazie czerwonego wina może być podany nawet na wyjątkową okazję. Do tej potrawy idealnie pasują pikantne marynowane warzywa. Z ryżem lub kaszą albo tylko z kawałkiem chleba smakuje wyśmienicie.

Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych

Pikantny gulasz z serc drobiowych

3-4 porcje

Składniki

50 dag świeżych serc drobiowych,
10 dag wędzonego boczku,
1 cebula,
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
1 liść laurowy,
1 łyżeczka tymianku,
1 łyżka ostrej musztardy (np. rosyjskiej),
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz.

Przygotowania

Serca oczyścić z tłuszczu i żył, dobrze umyć. Pokroić w kostkę, najłatwiej przeciąć na cztery części na krzyż, posypać solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w paski.

Rozgrzać patelnię, podsmażyć boczek, dodać cebulę i serca, obsmażyć. Dodać tymianek, liść laurowy i czerwone wino, dusić pod przykryciem około 40 minut.

Na koniec przyprawić musztardą i koncentratem pomidorowym.

Gulasz podawać posypany natką pietruszki.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. marcepanowy kącik says

    3 lutego 2019 at 16:06

    Pyszny gulasz, jak ja dawno nie jadłam serc drobiowych.

    Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Profiterole z serowym ganache
  • Ryżowa sałatka z selerem naciowym
  • Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą
  • Bananowe ciastka z płatków owsianych
  • Napój imbirowy z miodem i cytryną

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij