Kolejna wariacja na temat duetu awokado-twaróg. Wiele możliwości połączenia tych dwóch składników z różnymi dodatkami sprawia, że każda pasta do chleba na ich bazie będzie miała niepowtarzalny smak. Tym razem dodatki do awokado zmiksowanego z twarogiem to czerwona papryka oraz zielone oliwki.
Pasta z awokado i twarogu
Pasta z awokado i twarogu
1 duży owoc awokado (ok. 30 dag),
25 dag twarożku,
2 łyżki soku z cytryny,
skórka starta z połowy cytryny,
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
1/2 czerwonej papryki,
10 zielonych oliwek,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Umyte awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ, przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny. Dodać twarożek, skórkę z cytryny, jogurt naturalny oraz sól i pieprz. Rozgnieść widelcem lub zmiksować. Paprykę umyć, pokroić w drobną kostkę. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić w talarki.
Paprykę i oliwki wymieszać z twarożkiem. Pastę podawać schłodzoną.