• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

ryby i owoce morza

Dorsz duszony po węgiersku

Duszony dorsz po węgiersku

O tym, że należy jeść ryby i warzywa wiedzą wszyscy. Duszony dorsz z dużą ilością warzyw podany na gorąco z brązowym ryżem lub grzankami z pełnoziarnistego chleba tostowego i zieloną sałatą, to propozycja zdrowego obiadu.

duszony dorsz z winem i papryką

Dorsz duszony po węgiersku

4-5 porcji

Składniki

1 kg filetów z dorsza (najlepiej bez skóry),
2 marchewki,
2 duże pietruszki,
2 duże cebule,
3 strąki czerwonej papryki,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki,
1/2  łyżeczki cukru,
sól do smaku.

Przygotowanie

Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, oprószyć lekko solą i posypać ostrą papryką.

Marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w talarki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry.

W głębokiej patelni stopić masło, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Wsypać pozostałe warzywa, lekko posolić, wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 5 minut.

Do warzyw dodać porcje ryby, wlać wino i dodać cukier. Dusić na małym ogniu przez około 30 minut.

Pod koniec duszenia można ewentualnie przyprawić dodatkowo solą i ostrą papryką.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij