• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

ciasteczka

Algierskie ciasteczka cynamonowe

algierskie ciastka cynamonowe

Idealnie kruche, z orzechową nutą, pachnące cynamonem. Ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu i jest naprawdę proste.

Do ich przygotowania można użyć ulubionych orzechów. Ja najbardziej lubię migdały, są najdelikatniejsze w smaku.

Ciasteczka zamknięte w słoiku można przechowywać przez 2-3 tygodnie. O ile oczywiście nie zostaną wcześniej zjedzone…

ciastka cynamonowe

Algierskie ciasteczka cynamonowe

27 szt.

Składniki

500 g mąki (typ 450),
160 g cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
ok. 3 g suchych drożdży (1/2 opakowania),
65 g zmielonych orzechów (migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe),
szczypta “od serca” cynamonu,
250 g oleju rzepakowego.

Dodatkowo

1-2  łyżeczki cynamonu do posypania ciasteczek.

Przygotowanie

Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Dodać pozostałe sypkie produkty, dokładnie wymieszać ze sobą, wlać olej i wyrobić ciasto. Do przygotowania masy można użyć robota. Z ciasta uformować kulki (o wadze 35 g każda), lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 25-30 minut.

Jeszcze ciepłe obficie posypać cynamonem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Profiterole z serowym ganache
  • Ryżowa sałatka z selerem naciowym
  • Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą
  • Bananowe ciastka z płatków owsianych
  • Napój imbirowy z miodem i cytryną

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij