• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

ciasteczka

Algierskie ciasteczka cynamonowe

algierskie ciastka cynamonowe

Idealnie kruche, z orzechową nutą, pachnące cynamonem. Ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu i jest naprawdę proste.

Do ich przygotowania można użyć ulubionych orzechów. Ja najbardziej lubię migdały, są najdelikatniejsze w smaku.

Ciasteczka zamknięte w słoiku można przechowywać przez 2-3 tygodnie. O ile oczywiście nie zostaną wcześniej zjedzone…

ciastka cynamonowe

Algierskie ciasteczka cynamonowe

27 szt.

Składniki

500 g mąki (typ 450),
160 g cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
ok. 3 g suchych drożdży (1/2 opakowania),
65 g zmielonych orzechów (migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe),
szczypta “od serca” cynamonu,
250 g oleju rzepakowego.

Dodatkowo

1-2  łyżeczki cynamonu do posypania ciasteczek.

Przygotowanie

Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Dodać pozostałe sypkie produkty, dokładnie wymieszać ze sobą, wlać olej i wyrobić ciasto. Do przygotowania masy można użyć robota. Z ciasta uformować kulki (o wadze 35 g każda), lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 25-30 minut.

Jeszcze ciepłe obficie posypać cynamonem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij