Chociaż truskawki smakują najlepiej zerwane prosto z krzaczka, to jednak wszyscy je uwielbiamy jako dodatek do lodów, naleśników, koktajli. Nie wyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez ciast z ich dodatkiem, np. drożdżówki albo sernika na zimno.
Tym razem dla odmiany proponuję tradycyjny, pieczony sernik z górą pełną tych owoców i galaretką. Spód przygotowany jest z pokruszonych herbatników, masa serowa pachnie pomarańczą, a na wierzchu truskawki. Tak przygotowane ciasto, dobrze schłodzone w lodówce przed podaniem jest idealną propozycją na wiosenną lub letnią imprezę.
Sernik z truskawkową nutą
na tortownicę o średnicy 20 cm
Składniki
12 dag herbatników,
6 dag masła,
15 dag cukru,
2 łyżeczki cukru z wanilią,
1-2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
65 dag tłustego twarogu,
4 jajka,
4 łyżki soku z pomarańczy,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki płatków migdałowych,
30 dag truskawek,
galaretka truskawkowa.
Przygotowanie
Herbatniki włożyć do mocnego woreczka foliowego i za pomocą wałka lub tłuczka rozkruszyć. Blender z pojemnikiem też doskonale poradzi sobie z rozdrobnieniem ciasteczek. Masło rozpuścić w rondelku i wymieszać z herbatnikami. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyrównać, docisnąć i schować do lodówki na 20 minut.
Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Można użyć też takiego twarogu z wiaderka, musi jednak być dobrej jakości.
Pomarańczę dokładnie wyszorować, zetrzeć skórkę na drobnych oczkach, potem owoc przekroić i wycisnąć sok.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, pod koniec dodać skórkę z pomarańczy. Dodać twaróg, przesianą mąkę i sok z pomarańczy, wymieszać. Masę wyłożyć na przygotowany spód.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku jeszcze na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach, wyjąć, ostudzić.
Płatki migdałowe zrumienić lekko na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Galaretkę przygotować w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, odstawić, aż zacznie lekko tężeć.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w plastry i ułożyć “dachówkowo” na wierzchu sernika zaczynając od krawędzi ciasta.
Tężejącą galaretkę wyłożyć na truskawki, wierzch posypać zrumienionymi migdałami.
Ciasto wstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
Comments