Obiecałam, że umieszczę ten przepis na blogu. Zajęło to trochę czasu, ale w końcu jest. U mnie w rodzinie ten przepis funkcjonuje pod nazwą łosoś w cieście. Przygotowuję go zawsze na kolację Wigilijną. Znika błyskawicznie.
Łosoś w serowej panierce
4 porcje
Składniki
50 dag filetu z łososia,
3 łyżki bułki tartej,
3 łyżki żółtego sera startego na drobnych oczkach,
0,5 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki,
2 łyżeczki soku z cytryny,
sól, pieprz do smaku,
olej do smażenia.
Przygotowanie
Z filetu odciąć skórę, pęsetą wyjąć ości (tu idealnie sprawdzają się też kombinerki), opłukać w zimnej wodzie, osuszyć, podzielić na cztery porcje. Rybę posolić, skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki na 15 minut.
W głębokim talerzu lub misce wymieszać bułkę tartą z serem i papryką, dodać ok. 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu i dużą szczyptę soli. Na osobnym talerzyku roztrzepać jajko z odrobiną soli.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju.
Każdy kawałek ryby panierować najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron po 3-4 minuty na złoty kolor. Kawałki usmażonej ryby przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Wskazówki
Łososia można podawać z kawałkami pomarańczy i kawiorem.
Comments