• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

przetwory

Grzyby w sosie pomidorowym

Grzyby w sosie pomidorowym

Co zrobić po udanym grzybobraniu?

Jeść, suszyć, mrozić, marynować w occie. Można też z zebranych grzybów przygotować pyszny słodko-kwaśny sos do słoików na zimę z dodatkiem koncentratu pomidorowego i cebuli.

Przepis na ten sos dostałam kilka lat temu od koleżanki. Zrobione w ten sposób przetwory z grzybów zimą stanowią smaczną bazę do przygotowania zapiekanek z makaronu lub ziemniaków. Wystarczy tylko na patelni podsmażyć kiełbasę, dodać sos, posiekany świeży rozmaryn lub tymianek, wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem, zapiec i obiad lub kolacja gotowe.

Sos grzybowy na zimę

Grzyby w sosie pomidorowym

proporcje na 3 - 4 średniej wielkości słoiki

Składniki

1/2 durszlaka obgotowanych z solą grzybów (około 70 dag po ugotowaniu – kozaki, prawdziwki, podgrzybki, maślaki lub pieczarki),
1/2 kg cebuli,
1/3 szklanki octu,
3/4 szklanki gorącej wody,
7 ziaren pieprzu,
7 ziaren ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
7 łyżek koncentratu pomidorowego,
7 łyżek cukru,
2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
1/2 łyżeczki soli,
3 łyżki oleju.

Przygotowanie

Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać cukier, ocet, wodę,  koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusić razem przez 3 minuty. Dodać obgotowane wcześniej grzyby, dusić przez kolejne 10 minut.

Gorący sos wkładać do wyparzonych, suchych słoików i od razu zakręcać wyparzonymi zakrętkami. Słoiki odwrócić do góry nogami i poczekać aż ostygną.

Wskazówki

Jak przygotować grzyby?

Grzyby oczyścić z piasku, odciąć trzony, starannie opłukać. Drobne pozostawić całe, większe podzielić na części. Wrzucić do wrzącej wody, dodać sól.  Grzyby gotować przez 20 minut. Odcedzić na durszlaku.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij