• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

grzyby

Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

Łazanki z kapustą to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej.  Tak jak istnieje „1000 pomysłów, jedna Lubella”, tak każda gospodyni na jedne łazanki ma swój własny, niepowtarzalny przepis.

W mojej kuchni ta potrawa jest idealnym sposobem na wykorzystanie resztek kapusty, która zostaje po zrobieniu gołąbków. Przecież nie da się „obrać” wszystkich liści, a jedzenia nie powinno się marnować i wyrzucać.

Sparzoną kapustę, która zostaje po przygotowaniu gołąbków, szatkuję, duszę do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu, studzę i zamrażam „na później”. Potem potrzebuję już tylko 20 minut na przygotowanie niedrogiego, pysznego obiadu i kolejne 20 minut oczekiwania aż „wyjdzie” z piekarnika.

Oczywiści nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować tą smaczną zapiekankę ze zwykłej, niemrożonej wcześniej kapusty.

Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

5-6 porcji

Składniki

50 dag białej kapusty (około 1/4 główki),
20 dag pieczarek,
20 dag wędzonego boczku,
1 średnia cebula,
1 opakowanie makaronu łazanki firmy Lubella,
15 dag żółtego sera,
1 łyżka oleju,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, poszatkować, włożyć do garnka, zalać 1/4 szklanki gorącej wody, dodać ok. 1/4 łyżeczki soli. Zagotować, dusić około 20 minut do miękkości.

W tym czasie pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Do boczku dodać cebulę, smażyć razem przez chwilę aż cebula się zeszkli. Dodać pieczarki, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Smażyć razem przez 5 minut.

Pieczarki z boczkiem i cebulą dodać do kapusty, dusić razem przez chwilę, aż płyn się zredukuje.

Kapustę wymieszać z ugotowanymi łazankami. Całość można jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do formy do zapiekania, posypać startym żółtym serem.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 25 minut.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij