Uwielbiam połączenie intensywnego smaku suszonych pomidorów, szpinaku i tymianku. Tak przygotowana domowa wędlina gotowana na parze jest niskokaloryczna i dietetyczna oraz bardzo zdrowa. Dodatkowo stanowi alternatywę dla sklepowych wędlin, których jakość nie zawsze jest najlepsza.
Użyty w marynacie czosnek ma właściwości bakteriobójcze, tymianek poprawia trawienie, oliwa pomimo tego, że jest bardzo kaloryczna wspomaga procesy przemiany materii oraz niweluje uczucie głodu, a tym samym chęć podjadania między posiłkami. Obecność oliwy z oliwek sprzyja także lepszemu wchłanianiu przez nasz organizm witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Suszone pomidory mają zwiększoną ilość likopenu, który jest związkiem o charakterze antyoksydacyjnym, chroniącym organizm przed atakiem wolnych rodników. Dobrze wpływają także na pracę serca oraz układ krwionośny.
Szpinak natomiast bogaty jest w potas, żelazo, magnez i kwas foliowy. Dzięki temu reguluje ciśnienie, poprawia produkcję czerwonych krwinek a także zmniejsza podatność na stres.
Przepis pochodzi z programu „Rewolucje na talerzu” i na stałe zagościł w moim menu.
Pierś kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka,
8 – 10 suszonych pomidorów (w oliwie),
kilka umytych liści szpinaku lub 2-3 brykiety szpinaku mrożonego,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy z zalewy po pomidorach,
2 łyżki soku z cytryny,
1/2 łyżeczki soli,
pieprz do smaku.
Przygotowanie
Pierś z kurczaka oczyścić z błonek, umyć i osuszyć. Przygotować marynatę do mięsa. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą. Potem dodać sok z cytryny, oliwę z zalewy i świeżo zmielony pieprz, wymieszać.
Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z tymiankiem. Świeże liście szpinaku umyć. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, to odparować go na małej patelni z dodatkiem jednej łyżeczki oliwy, przestudzić.
Nożem z okrągłym zakończeniem zrobić kieszonkę w mięsie, do której na zmianę wkładamy suszone pomidory i szpinak. Tak przygotowane mięso odstawiamy na około 15 minut.
Gotujemy na parze przez 15-20 minut, w zależności od wielkości kawałków piersi z kurczaka.
Comments