• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

domowe wędliny

Pierś kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Uwielbiam połączenie intensywnego smaku suszonych pomidorów, szpinaku i tymianku. Tak przygotowana domowa wędlina gotowana na parze jest niskokaloryczna i dietetyczna oraz bardzo zdrowa. Dodatkowo stanowi alternatywę dla sklepowych wędlin, których jakość nie zawsze jest najlepsza.

Użyty w marynacie czosnek ma właściwości bakteriobójcze, tymianek poprawia trawienie, oliwa pomimo tego, że jest bardzo kaloryczna wspomaga procesy przemiany materii oraz niweluje uczucie głodu, a tym samym chęć podjadania między posiłkami. Obecność oliwy z oliwek sprzyja także lepszemu wchłanianiu przez nasz organizm witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Suszone pomidory mają zwiększoną ilość likopenu, który jest związkiem o charakterze antyoksydacyjnym, chroniącym organizm przed atakiem wolnych rodników. Dobrze wpływają także na pracę serca oraz układ krwionośny.

Szpinak natomiast bogaty jest w potas, żelazo, magnez i kwas foliowy. Dzięki temu reguluje ciśnienie, poprawia produkcję czerwonych krwinek a także zmniejsza podatność na stres.

Przepis pochodzi z programu „Rewolucje na talerzu” i na stałe zagościł w moim menu.

Pierś kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pierś kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka,
8 – 10 suszonych pomidorów (w oliwie),
kilka umytych liści szpinaku lub 2-3 brykiety szpinaku mrożonego,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy z zalewy po pomidorach,
2 łyżki soku z cytryny,
1/2 łyżeczki soli,
pieprz do smaku.

Przygotowanie

Pierś z kurczaka oczyścić z błonek, umyć i osuszyć. Przygotować marynatę do mięsa. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą. Potem dodać sok z cytryny, oliwę z zalewy i świeżo zmielony pieprz, wymieszać.

Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z tymiankiem. Świeże liście szpinaku umyć. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, to odparować go na małej  patelni z dodatkiem jednej łyżeczki oliwy, przestudzić.

Nożem z okrągłym zakończeniem zrobić kieszonkę w mięsie, do której na zmianę wkładamy suszone pomidory i szpinak. Tak przygotowane mięso odstawiamy na około 15 minut.

Gotujemy na parze przez 15-20 minut, w zależności od wielkości kawałków piersi z kurczaka.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij