Marchew i cytryna zamknięte razem w słoiku? Czemu nie. Razem tworzą idealny duet na zimowe wieczory.
Złocista konfitura to świetny dodatek do herbaty, grzanek z masłem, pieczonego drobiu.
Złocista konfitura
Składniki
1/2 kg cytryn,
1 kg marchewki,
4 szklanki wody,
4 szklanki cukru.
Przygotowanie
Cytryny dobrze umyć gorącą wodą. Pokroić razem ze skórką na cienkie półplasterki, pestki wyrzucić. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Marchew i cytrynę włożyć do garnka z wodą, zostawić na noc. Potem doprowadzić do wrzenia, gotować 25 minut. Wsypać cukier, ponownie doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 20 minut.
Gorącą konfiturę wkładać do wyparzonych, suchych słoików i od razu zakręcać wyparzonymi zakrętkami. Słoiki odwrócić do góry nogami i poczekać aż ostygną.
Comments