• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

pasty do chleba

Pasta fasolowa z pieczoną papryką

Pasta fasolowa z pieczoną papryką

Coraz bardziej popularne są pasty z roślin strączkowych. Bogactwo kompozycji umożliwia każdemu znalezienie ulubionego smaku. Paprykarz z białej fasoli Jaś to pasta, która idealnie nadaje się jako baza pysznych kanapek. Pieczona czerwona papryka oraz suszone pomidory nadają jej bałkańskiego charakteru. Majeranek natomiast idealnie pasuje do dań z fasolą.

Kanapka z pastą fasolową z pieczoną papryką

Kanapka z pastą fasolową z pieczoną papryką

Pasta fasolowa z pieczoną papryką

Składniki

1 szklanka fasoli,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2 czerwone papryki,
8 kawałków suszonych pomidorów,
2 łyżeczki suszonego majeranku,
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka oliwy,
2 łyżki oliwy z zalewy od pomidorów.

Przygotowanie

Fasolę opłukać, zalać letnią przegotowaną wodą, odstawić na noc. Następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie (około 60 minut). W połowie gotowania dodać łyżeczkę soli. Fasolę odcedzić i przestudzić.

Czerwoną paprykę upiec w piekarniku w następujący sposób.
Strąki umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC (najlepiej z termoobiegiem i funkcją grilla). Opiekać z każdej strony po 15 minut aż skórka będzie lekko czarna. Paprykę przełożyć do miski i przykryć folią lub przełożyć do woreczka foliowego. Odczekać 10-15 minut aż lekko przestygnie. Obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy, zeszklić cebulę. Pod koniec dodać czosnek i smażyć razem przez 2 minuty.

Wszystkie składniki pasty (fasolę, paprykę, pomidory, cebulę, czosnek, majeranek, sproszkowaną paprykę słodką i ostrą, oliwę z zalewy od pomidorów) zmiksować blenderem na jednolitą masę. Można ewentualnie dodać soli do smaku.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij