Coraz bardziej popularne są pasty z roślin strączkowych. Bogactwo kompozycji umożliwia każdemu znalezienie ulubionego smaku. Paprykarz z białej fasoli Jaś to pasta, która idealnie nadaje się jako baza pysznych kanapek. Pieczona czerwona papryka oraz suszone pomidory nadają jej bałkańskiego charakteru. Majeranek natomiast idealnie pasuje do dań z fasolą.
Pasta fasolowa z pieczoną papryką
Składniki
1 szklanka fasoli,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2 czerwone papryki,
8 kawałków suszonych pomidorów,
2 łyżeczki suszonego majeranku,
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka oliwy,
2 łyżki oliwy z zalewy od pomidorów.
Przygotowanie
Fasolę opłukać, zalać letnią przegotowaną wodą, odstawić na noc. Następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie (około 60 minut). W połowie gotowania dodać łyżeczkę soli. Fasolę odcedzić i przestudzić.
Czerwoną paprykę upiec w piekarniku w następujący sposób.
Strąki umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC (najlepiej z termoobiegiem i funkcją grilla). Opiekać z każdej strony po 15 minut aż skórka będzie lekko czarna. Paprykę przełożyć do miski i przykryć folią lub przełożyć do woreczka foliowego. Odczekać 10-15 minut aż lekko przestygnie. Obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy, zeszklić cebulę. Pod koniec dodać czosnek i smażyć razem przez 2 minuty.
Wszystkie składniki pasty (fasolę, paprykę, pomidory, cebulę, czosnek, majeranek, sproszkowaną paprykę słodką i ostrą, oliwę z zalewy od pomidorów) zmiksować blenderem na jednolitą masę. Można ewentualnie dodać soli do smaku.
Comments