• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kurczak

Czerwone curry z kurczakiem

czerwone curry z kurczakiem

Czerwone curry z kurczakiem, cukinią oraz papryką to danie zdrowe i szybkie, idealne na lekki obiad lub kolację. Można też je spakować do pudełka i mieć idealny lunchbox do pracy. Dodatkowej pikanterii potrawie dodaje papryczka chili, a łagodności mleczko kokosowe. Curry najlepiej podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

kurczak z czerwoną pastą curry

Czerwone curry z kurczakiem

4 porcje

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka,
1 mała cebula,
1 czerwona papryka,
1/2 średniej cukinii lub jedna mała,
1 puszka mleczka kokosowego,
3 łyżeczki czerwonej pasty curry,
2 łyżeczki startego świeżego imbiru,
4 ząbki czosnku,
1 papryczka chili,
2 łyżeczki sosu sojowego,
sok z 1/2 limonki,
skórka otarta z połowy limonki,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki oleju do smażenia.

Przygotowanie

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, pokroić w 3 cm kostkę, przełożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.

Cebulę obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paseczki. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w półtalarki. Papryczkę chili opłukać, przekroić wzdłuż, oczyścić z pestek i pokroić w poprzek w paseczki. Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać w lub przecisnąć przez praskę.

Limonkę dobrze wyszorować pod gorącą wodą, zetrzeć skórkę z połowy owocu, przekroić i wycisnąć sok.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć kurczaka lekko rumieniąc. Dodać cebulę, czerwoną pastę curry, smażyć razem przez 3 minuty cały czas mieszając. Dodać imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć wszystko razem przez około jedną minutę na średnim ogniu. Dodać przygotowane warzywa (cukinię, paprykę  i chili), puszkę mleka kokosowego, sos sojowy, brązowy cukier, kurkumę. Dusić wszystko razem bez przykrycia przez około 15 minut. Pod koniec potrawę doprawić sosem rybnym, sokiem i skórką z limonki oraz zagęścić mąką kukurydzianą. Całość zagotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki albo kolendrą.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Pietrucha says

    14 września 2020 at 12:27

    Znakomity przepis, egzotyczny i bardzo aromatyczny pomysł

    Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij