• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

pasty do chleba

Pasta z pieczonych buraków i czosnku

Tą pyszną warzywną pastę można jeść bez dodatków na białym lub ciemnym pieczywie. Można wykorzystać ją do przygotowania bardziej wykwintnych kanapek np. z rukolą, kozim serem i czarnuszką. Wyśmienicie będzie także smakowała z kiszonym ogórkiem.

pasta z buraków i czosnku

Pasta z pieczonych buraków i czosnku

Składniki

3 średniej wielkości buraki,
1 duża główka czosnku,
0,5 szklanki łuskanego słonecznika,
1 łyżka soku z cytryny,
4-5 łyżek oliwy,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Każdego buraczka wyszorować i owinąć w kawałek folii aluminiowej. Główkę czosnku w całości, bez obierania również zawinąć w folię. Wszystko ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika – czosnek wyciągnąć po 40 minutach, buraczki po około 60 minutach. Warzywa rozwinąć, przestudzić.

Ziarna słonecznika uprażyć na patelni, przełożyć na talerzyk, przestudzić.

Upieczone buraczki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do pojemnika blendera lub malaksera. Do pojemnika wycisnąć również z łupinek upieczone ząbki czosnku, dodać ziarna słonecznika, cytrynę i oliwę. Zmiksować na pastę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z natką pietruszki.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. wedelka says

    20 marca 2020 at 16:56

    Ciekawa 🙂 Muszę koniecznie wypróbować 🙂

    Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij