• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

przetwory

Dżem z czerwonych borówek

Dżem z czerwonej borówki

Czerwone borówki z dodatkiem gruszek lub jabłek doskonale nadają się na przetwory. Dżem z borówek to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni na zimę.

Jest idealnym dodatkiem do mięs lub serów.

Czerwone borówki czyli brusznicę czerwoną można znaleźć przede wszystkim w lasach iglastych. Są bardzo cennym źródłem zdrowia. Mają dużo witaminy C, która zwiększa odporność organizmu. Doskonale wpływają na układ moczowy, obniżają ciśnienia krwi i łagodzą stany zapalne.

Zbiera się je dużo łatwiej niż jagody. Mają lekko cierpki, gorzkawy smak. Jednak z dodatkiem cukru  i gruszek, zamknięte w słoiku są bardzo smaczne i zdrowe.

Dżem z brusznicy czerwonej

Dżem z czerwonych borówek

Dżem z czerwonych borówek z gruszkami

Składniki

1 kg borówek,
70 dag gruszek lub jabłek,
30 dag cukru,
125 ml wody.

Przygotowanie

Borówki przebrać, umyć, osączyć. Gruszki lub jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość dużą kostkę.

Zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu dodać gruszki i gotować razem, aż owoce zaczną się stawać szkliste. Dodać borówki, doprowadzić do wrzenia i gotować razem bez przykrycia na małym ogniu przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając.

Gorące borówki wkładać do wyparzonych, suchych słoików i od razu zakręcać wyparzonymi zakrętkami. Słoiki odwrócić do góry nogami i poczekać aż ostygną.

Wskazówki

Przygotowany dżem można wykorzystać jako dodatek do przygotowania kanapek z wędzonym łososiem i kiwi lub ciabatty zapiekanej z serem pleśniowym

Borówki można zastąpić żurawiną

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Fanka domowych przetworów says

    31 sierpnia 2016 at 11:22

    Borówkę czarną znają prawie wszyscy, ale czerwona jest nadal niedoceniana. A szkoda, bo jest równie zdrowa i doskonale nadaje się na przetwory. Sama odkryłam ją niedawno i teraz nadrabiam zaległości. Szukam właśnie takich przepisów jak ten – prosty, szybki i bez dodatku substancji żelującej. Dżem wygląda pysznie, a w dodatku jest prawdziwie domowy i naturalny. Chętnie zrobię mały zapas, pozdrawiam!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Sałatka „Caprese” z figami i mozzarellą pisze:
    11 września 2016 o 12:26

    […] wersja to połączenie tradycji kuchni polskiej, czyli dżemu z czerwonych borówek i gruszek, ze składnikami typowymi dla kuchni śródziemnomorskiej. Pikantna rukola, słodkie figi i […]

    Odpowiedz
  2. Imbirowe jabłka z serem brie pisze:
    17 września 2016 o 11:21

    […] w marynacie imbirowej z serem brie, pachnące tymiankiem. Do tego obowiązkowo domowej roboty dżem z czerwonej borówki lub żurawiny. Rozgrzewająca, pełna zdrowia nietypowa propozycja deseru na jesień i […]

    Odpowiedz
  3. Dyniowe racuchy pisze:
    8 listopada 2017 o 15:47

    […] z tartej na grubych oczkach dyni gotowe w zaledwie 30 minut. Moim zdaniem najlepiej smakują z dżemem borówkowym lub kwaśną śmietaną […]

    Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij