Czerwone borówki z dodatkiem gruszek lub jabłek doskonale nadają się na przetwory. Dżem z borówek to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni na zimę.
Jest idealnym dodatkiem do mięs lub serów.
Czerwone borówki czyli brusznicę czerwoną można znaleźć przede wszystkim w lasach iglastych. Są bardzo cennym źródłem zdrowia. Mają dużo witaminy C, która zwiększa odporność organizmu. Doskonale wpływają na układ moczowy, obniżają ciśnienia krwi i łagodzą stany zapalne.
Zbiera się je dużo łatwiej niż jagody. Mają lekko cierpki, gorzkawy smak. Jednak z dodatkiem cukru i gruszek, zamknięte w słoiku są bardzo smaczne i zdrowe.
Dżem z czerwonych borówek
Składniki
1 kg borówek,
70 dag gruszek lub jabłek,
30 dag cukru,
125 ml wody.
Przygotowanie
Borówki przebrać, umyć, osączyć. Gruszki lub jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość dużą kostkę.
Zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu dodać gruszki i gotować razem, aż owoce zaczną się stawać szkliste. Dodać borówki, doprowadzić do wrzenia i gotować razem bez przykrycia na małym ogniu przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Gorące borówki wkładać do wyparzonych, suchych słoików i od razu zakręcać wyparzonymi zakrętkami. Słoiki odwrócić do góry nogami i poczekać aż ostygną.
Wskazówki
Przygotowany dżem można wykorzystać jako dodatek do przygotowania kanapek z wędzonym łososiem i kiwi lub ciabatty zapiekanej z serem pleśniowym
Borówki można zastąpić żurawiną
Fanka domowych przetworów napisał
Borówkę czarną znają prawie wszyscy, ale czerwona jest nadal niedoceniana. A szkoda, bo jest równie zdrowa i doskonale nadaje się na przetwory. Sama odkryłam ją niedawno i teraz nadrabiam zaległości. Szukam właśnie takich przepisów jak ten – prosty, szybki i bez dodatku substancji żelującej. Dżem wygląda pysznie, a w dodatku jest prawdziwie domowy i naturalny. Chętnie zrobię mały zapas, pozdrawiam!