Pieczone udka kurczaka w zalewie jogurtowej z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i świeżej bazylii to propozycja lekkiego dietetycznego obiadu.
Jogurt naturalny nadaje potrawie subtelny kwaskowaty smak oraz powoduje, że mięso jest delikatniejsze i bardziej soczyste. Aromatu i śródziemnomorskiego klimatu dodają zmiksowane suszone pomidory oraz bazylia.
Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią
4 porcje
Składniki
4 udka kurczaka,
8 kawałków suszonych pomidorów,
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów,
1 mały jogurt naturalny,
2 ząbki czosnku,
garść listków bazylii,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Udka kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pomidory przełożyć do miseczki, dodać łyżkę oliwy, zmiksować blenderem. Dodać obrany i posiekany czosnek, posiekane listki bazylii oraz jogurt naturalny. Wszystkie składniki wymieszać.
Udka kurczaka włożyć do dużego naczynia żaroodpornego, posmarować z obu stron przygotowaną marynatą. Następnie odstawić na minimum dwie godziny w chłodne miejsce.
Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Potrawę podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem oraz surówkami.
Comments