Mięso drobiowe bardzo dobrze komponuje się z różnego rodzaju owocami. Tym razem proponuję gulasz z piersi indyka z ananasem i zieloną papryką w pomidorowym sosie. Danie to doskonale pasuje do białego ryżu ugotowanego na sypko. Potrawkę można też podać z białym pieczywem na kolację.
Indyk z ananasem
4 porcje
Składniki
50 dag piersi z indyka,
1 puszka ananasa w kawałkach,
2 cebule,
1 zielona papryka,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka mąki,
2 łyżki oleju do smażenia,
1/2 szklanki gorącej wody,
1 łyżka suszonej mięty lub 1/2 pęczka świeżej,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i łyżką mąki.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paski. Ananasa odsączyć z zalewy.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso na rumiano. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć mieszając, aż cebula się zeszkli.
Dodać wino, chwilę poczekać, aż odparuje alkohol. Pół szklanki gorącej wody połączyć z koncentratem pomidorowym i wlać na patelnię. Gulasz dusić pod przykryciem przez około 40 minut.
W połowie gotowania, po 20 minutach dodać kawałki ananasa i paprykę. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać trochę wody.
Pod koniec dodać pokruszoną suszoną miętę lub umyte, posiekane listki świeżej. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Comments