• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

indyk

Indyk z ananasem

indyk z ananasem i miętą

Mięso drobiowe bardzo dobrze komponuje się z różnego rodzaju owocami. Tym razem proponuję gulasz z piersi indyka z ananasem i zieloną papryką w pomidorowym sosie. Danie to doskonale pasuje do białego ryżu ugotowanego na sypko.  Potrawkę można też podać z białym pieczywem na kolację.

indyk z ananasem

Indyk z ananasem

4 porcje

Składniki

50 dag piersi z indyka,
1 puszka ananasa w kawałkach,
2 cebule,
1 zielona papryka,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka mąki,
2 łyżki oleju do smażenia,
1/2 szklanki gorącej wody,
1 łyżka suszonej mięty lub 1/2 pęczka świeżej,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i łyżką mąki.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paski. Ananasa odsączyć z zalewy.

Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso na rumiano. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć mieszając, aż cebula się zeszkli.

Dodać wino, chwilę poczekać, aż odparuje alkohol. Pół szklanki gorącej wody połączyć z koncentratem pomidorowym i wlać na patelnię. Gulasz dusić pod przykryciem przez około 40 minut.

W połowie gotowania, po 20 minutach dodać kawałki ananasa i paprykę. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać trochę wody.

Pod koniec dodać pokruszoną suszoną miętę lub umyte, posiekane listki świeżej. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij