• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

sałatki z rybą

Szparagi z łososiem

Szparagi to skarb dla zdrowia i urody. Warzywo wykwintne, o właściwościach leczniczych i tak cenne, że podobno kiedyś Egipcjanie składali je w ofierze bogom.

Dzisiaj są powszechnie dostępne i gdy przychodzi na nie sezon, warto wprowadzić je do swojego jadłospisu np. w postaci sałatki z wędzonym łososiem, ananasem, jajkiem, zieloną sałatą i pomidorowym sosem winegret.

Jak ugotować szparagi?

Świeże szparagi obrać z włókien, odłamać twarde końce, opłukać i związać w pęczek białą nitką. Szparagi w całości ugotować ustawione pionowo, główkami do góry, w wysokim garnku, w lekko osolonym i osłodzonym wrzątku przez (15 – 20 minut), aż będą miękkie. Do gotowania można wykorzystać specjalny wkład do gotowania szparagów.

sałatka ze szparagów

Szparagi z łososiem

4 porcje

Składniki

50 dag zielonych szparagów,
5 liści sałaty masłowej,
5 liści sałaty lodowej,
garść rukoli,
10 dag wędzonego łososia,
2 jajka,
3 plastry ananasa z puszki.

Sos
1 pomidor,
5 łyżek oliwy,
3 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Szczypior umyć, osuszyć, drobno posiekać. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i łyżeczką usunąć pestki. Dodać sok z cytryny i oliwę, zmiksować składniki sosu. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać ze szczypiorkiem.

Świeże szparagi przygotować i ugotować w całości według podanego wcześniej przepisu. Ugotowane szparagi odcedzić, odkroić główki, a łodygi podzielić na trzy części.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, pokroić na ósemki. Liście sałaty umyć i osączyć. Sałatę masłową i lodową porwać na mniejsze kawałki. Łososia podzielić na mniejsze części. Odsączone z zalewy plastry ananasa pokroić na kawałki.

Na talerzu lub w misce ułożyć sałatę wymieszaną z kawałkami szparagów, dodać łososia, ananasa i jajka. Na wierzchu położyć główki szparagów.

Sałatkę polać przygotowanym wcześniej sosem tuż przed podaniem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij