Z zewnątrz chrupiąca panierka, a w środku ser żółty, plastry jajka na twardo i zielona natka pietruszki. Podawać z ziemniakami i mizerią z ogórków lub sałatką z pomidorów.
Sznycle z indyka
4 porcje
Składniki
4 sznycle z piersi indyka,
2 jajka ugotowane na twardo,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
4 plastry żółtego sera,
sól, pieprz do smaku.
do panierowania
1 jajko,
szczypta soli,
3 łyżki mąki,
1/2 szklanki bułki tartej,
6 łyżek oleju do smażenia.
Przygotowanie
Sznycle umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na duże cienkie plastry. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jajka obrać, pokroić w talarki. Plastry sera pokroić na dwie, trzy części o szerokości 3 cm.
Na połowie każdego kawałka mięsa ułożyć pokrojony ser, jajko oraz posypać natką pietruszki. Przykryć wolną połową sznycla i spiąć wykałaczkami.
Sznycle panierować najpierw w mące, potem roztrzepanym jajku ze szczyptą soli, a na końcu w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć sznycle i smażyć z każdej strony przez około 5 minut na średnim ogniu.
Comments