Delikatna pierś kurczaka gotowana na parze w połączeniu z wyraźnym ostrym smakiem wędzonego sera oraz sałaty, pomidorów, ogórka i kukurydzy to propozycja na kolację, lekki obiad, przekąskę do pracy lub przyjęcie.
Sałatka z kurczakiem i wędzonym serem
Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 50 dag),
25 dag wędzonego sera,
główka sałaty lodowej,
2 pomidory,
1 ogórek,
puszka kukurydzy konserwowej,
mały jogurt naturalny,
5 – 6 łyżek majonezu,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1-2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błonek i kostek. Oprószyć solą, pieprzem i słodka papryką. Odstawić na 15 minut. Zagotować wodę w garnku, piersi kurczaka przełożyć na sitko do gotowania na parze, przykryć pokrywką i gotować ok. 20 min. (można również upiec w piekarniku). Ostudzone mięso pokroić w kostkę.
Sałatę, pomidory i ogórka umyć. Sałatę porwać na małe kawałki, ogórka pokroić w cienkie plasterki, pomidora w ósemki.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Comments