• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kurczak

Cukiniowe tagliatelle z kurczakiem

cukiniowe tagliatelle

Makaron warzywny z kurczakiem to ostatnio mój kompromis pomiędzy „lubię mięso”, „ograniczmy mięso” oraz „nie mogę jeść glutenu”.

Delikatna cukinia, pomidorki koktajlowe i pierś z kurczaka to bardzo smaczne połączenie, idealne na szybki obiad dla zabieganych o każdej porze roku. Wyrazistości potrawie dodaje czosnek i spora ilość parmezanu w sosie na bazie jogurtu greckiego. Tagliatelle najlepsze jest zaraz po przygotowaniu.

tagliatelle z cukinii

Cukiniowe tagliatelle z kurczakiem

2 porcje

Składniki

2 średnie cukinie,
25 dag pomidorków koktajlowych,
1 pojedyncza pierś kurczaka,
2 ząbki czosnku,
1 mały jogurt grecki,
40 g startego parmezanu,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
2 łyżeczki suszonej bazylii,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Cukinie umyć. Obieraczką do warzyw pokroić na cienkie wstążki zostawiając środek z pestkami. Warzywny makaron przełożyć do miski wyłożonej czystą ściereczką, dodać łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na 20 minut, aż cukinia puści sok. Dokładnie odcisnąć.

makaron warzywny

W tym czasie pierś z kurczaka oczyścić z błonek, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w niedużą kostkę, wymieszać z 0,5 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Odstawić na 10 minut.

Pomidorki umyć, każdy przekroić na pół.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć kurczaka aż lekko się zrumieni, dodać cukinię, pomidory, 2 łyżeczki bazylii. Smażyć razem przez około 3 minuty, aż cukinia lekko zmięknie. Warzywa przełożyć do miski. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy, dodać drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jogurt naturalny, starty parmezan. Troszkę sera można zostawić do posypania gotowej potrawy. Wszystko wymieszać.Gdy ser się rozpuści, dodać podsmażoną cukinię z pomidorkami i kurczakiem, ponownie wymieszać.

Warzywne tagliatelle podawać od razu, posypane natką pietruszki i parmezanem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij