• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

serniki

Sernik z truskawkową nutą

sernik z truskawkami

Chociaż truskawki smakują najlepiej zerwane prosto z krzaczka, to jednak wszyscy je uwielbiamy jako dodatek do lodów, naleśników, koktajli. Nie wyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez ciast z ich dodatkiem, np. drożdżówki albo sernika na zimno.

Tym razem dla odmiany proponuję tradycyjny, pieczony sernik z górą pełną tych owoców i galaretką. Spód przygotowany jest z pokruszonych herbatników, masa serowa pachnie pomarańczą, a na wierzchu truskawki. Tak przygotowane ciasto, dobrze schłodzone w lodówce przed podaniem jest idealną propozycją na wiosenną lub letnią imprezę.

sernik z galaretką

Sernik z truskawkową nutą

na tortownicę o średnicy 20 cm

Składniki

12 dag herbatników,
6 dag masła,
15 dag cukru,
2 łyżeczki cukru z wanilią,
1-2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
65 dag tłustego twarogu,
4 jajka,
4 łyżki soku z pomarańczy,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki płatków migdałowych,
30 dag truskawek,
galaretka truskawkowa.

Przygotowanie

Herbatniki włożyć do mocnego woreczka foliowego i za pomocą wałka lub tłuczka rozkruszyć. Blender z pojemnikiem też doskonale poradzi sobie z rozdrobnieniem ciasteczek. Masło rozpuścić w rondelku i wymieszać z herbatnikami. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyrównać, docisnąć i schować do lodówki na 20 minut.

Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Można użyć też takiego twarogu z wiaderka, musi jednak być dobrej jakości.

Pomarańczę dokładnie wyszorować, zetrzeć skórkę na drobnych oczkach, potem owoc przekroić i wycisnąć sok.

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, pod koniec dodać skórkę z pomarańczy. Dodać twaróg, przesianą mąkę i sok z pomarańczy, wymieszać. Masę wyłożyć na przygotowany spód.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku jeszcze na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach, wyjąć, ostudzić.

Płatki migdałowe zrumienić lekko na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Galaretkę przygotować w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, odstawić, aż zacznie lekko tężeć.

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w plastry i ułożyć “dachówkowo” na wierzchu sernika zaczynając od krawędzi ciasta.

Tężejącą galaretkę wyłożyć na truskawki, wierzch posypać zrumienionymi migdałami.

Ciasto wstawić  co najmniej na godzinę do lodówki.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij