Idealnie kruche, z orzechową nutą, pachnące cynamonem. Ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu i jest naprawdę proste.
Do ich przygotowania można użyć ulubionych orzechów. Ja najbardziej lubię migdały, są najdelikatniejsze w smaku.
Ciasteczka zamknięte w słoiku można przechowywać przez 2-3 tygodnie. O ile oczywiście nie zostaną wcześniej zjedzone…
Algierskie ciasteczka cynamonowe
27 szt.
Składniki
500 g mąki (typ 450),
160 g cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
ok. 3 g suchych drożdży (1/2 opakowania),
65 g zmielonych orzechów (migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe),
szczypta “od serca” cynamonu,
250 g oleju rzepakowego.
Dodatkowo
1-2 łyżeczki cynamonu do posypania ciasteczek.
Przygotowanie
Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Dodać pozostałe sypkie produkty, dokładnie wymieszać ze sobą, wlać olej i wyrobić ciasto. Do przygotowania masy można użyć robota. Z ciasta uformować kulki (o wadze 35 g każda), lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 25-30 minut.
Jeszcze ciepłe obficie posypać cynamonem.
Comments