Pyszna, sycąca sałatka na bazie makaronu z dużą ilością warzyw. Zestawienie brokuła, kukurydzy, ogórków konserwowych i pora sprawia, że doskonale sprawdzi się na rodzinnym przyjęciu, pikniku lub jako obiad w pracy.
Sałatka makaronowa z brokułami i ogórkiem
Składniki
1/2 paczki drobnego makaronu,
1 brokuł (może być mrożony),
1 puszka kukurydzy,
1 por,
4-5 ogórków konserwowych,
5 łyżek majonezu,
szczypta cukru,
sól, pieprz.
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić.
Brokuły podzielić na nieduże różyczki i gotować 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Jeśli używamy mrożonki, gotować około 8 minut od momentu wrzucenia mrożonych warzyw do wrzątku. Warzywa odcedzić, przelać zimną wodą, aby przerwać proces gotowania.
Białą część pora umyć, pokroić w półtalarki, ogórka konserwowego w kostkę, kukurydzę osączyć z zalewy.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem, doprawiając do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Comments