Kotleciki jaglane najlepiej podawać z sezonowymi surówkami. Do kotlecików doskonale pasuje pikantny sos pomidorowy, pieczarkowy lub z suszonych grzybów.
Kotleciki z kaszy jaglanej i groszku
około 15 szt.
Składniki
2 szklanki kaszy jaglanej,
4 szklanki bulionu warzywnego,
1 puszka zielonego groszku,
1/2 szklanki płatków owsianych,
2 jajka,
2 obrane ząbki czosnku,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku.
Dodatkowo
bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia.
Przygotowanie
2 szklanki kaszy jaglanej zalać gorącym bulionem warzywnym. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Ostudzić.
Płatki owsiane zalać 1/2 szklanki wrzątku, ostudzić.
Do wystudzonej kaszy dodać dwa jajka, namoczone płatki owsiane, groszek, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane i natkę pietruszki.
Masę przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Uformować owalne kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Comments