Tłusty Czwartek to szaleństwo przygotowywania pączków, chruścików i faworków. To czas gdy wyciągam stary, poplamiony zeszyt z przepisami mojej babci i wracam do smaków z dzieciństwa…
Od lat przygotowuję te pyszności wg starej receptury. Jedyna zmiana jaką wprowadziłam to zamiana smalcu na olej do smażenia tych smakołyków. Przepis podaję w oryginalnym brzmieniu.
Chruściki
Składniki
400 g mąki pszennej,
100 g mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
125 g cukru,
100 g margaryny,
3 jajka,
4 łyżki mleka.
Dodatkowo
tłuszcz do wysmażenia (0,5 kg smalcu) i cukier puder do posypania.
Przygotowanie
Mąkę przesianą, zmieszaną z proszkiem do pieczenia i pozostałymi produktami zagnieść na gładkie ciasto. Wywałkować na ok 3 mm grubości. Pociąć na prostokąty robiąc w środku nacięcie i przewlekając. Smażyć na złoty kolor i posypywać cukrem pudrem.
posmakujto napisał
Bez chruścików nie ma tłustego czwartku, smacznego! 🙂