• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

ryby i owoce morza

Dorsz duszony po węgiersku

Duszony dorsz po węgiersku

O tym, że należy jeść ryby i warzywa wiedzą wszyscy. Duszony dorsz z dużą ilością warzyw podany na gorąco z brązowym ryżem lub grzankami z pełnoziarnistego chleba tostowego i zieloną sałatą, to propozycja zdrowego obiadu.

duszony dorsz z winem i papryką

Dorsz duszony po węgiersku

4-5 porcji

Składniki

1 kg filetów z dorsza (najlepiej bez skóry),
2 marchewki,
2 duże pietruszki,
2 duże cebule,
3 strąki czerwonej papryki,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki,
1/2  łyżeczki cukru,
sól do smaku.

Przygotowanie

Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, oprószyć lekko solą i posypać ostrą papryką.

Marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w talarki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry.

W głębokiej patelni stopić masło, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Wsypać pozostałe warzywa, lekko posolić, wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 5 minut.

Do warzyw dodać porcje ryby, wlać wino i dodać cukier. Dusić na małym ogniu przez około 30 minut.

Pod koniec duszenia można ewentualnie przyprawić dodatkowo solą i ostrą papryką.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij