O tym, że należy jeść ryby i warzywa wiedzą wszyscy. Duszony dorsz z dużą ilością warzyw podany na gorąco z brązowym ryżem lub grzankami z pełnoziarnistego chleba tostowego i zieloną sałatą, to propozycja zdrowego obiadu.
Dorsz duszony po węgiersku
4-5 porcji
Składniki
1 kg filetów z dorsza (najlepiej bez skóry),
2 marchewki,
2 duże pietruszki,
2 duże cebule,
3 strąki czerwonej papryki,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki,
1/2 łyżeczki cukru,
sól do smaku.
Przygotowanie
Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, oprószyć lekko solą i posypać ostrą papryką.
Marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w talarki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry.
W głębokiej patelni stopić masło, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Wsypać pozostałe warzywa, lekko posolić, wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
Do warzyw dodać porcje ryby, wlać wino i dodać cukier. Dusić na małym ogniu przez około 30 minut.
Pod koniec duszenia można ewentualnie przyprawić dodatkowo solą i ostrą papryką.
Comments