• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

ciasteczka

Profiterole z serowym ganache

profiterolle

Profiterole, czyli niewielkie ptysie upieczone z ciasta parzonego, z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa górę tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę, wyglądają niesamowicie. W środku możemy ukryć dowolne  owoce: banany z mango, żelowane wiśnie lub jagody, jabłkowy mus z cynamonem. Ja tym razem pokusiłam się o nadzienie z własnoręcznie nazbieranych jagód. Całość uzupełnia aksamitny krem ubity z białej czekolady połączonej ze śmietanką i serkiem.

Ciastka najlepiej smakują schłodzone. To idealny przysmak na wszelkie imprezy – każdy gość po nie chętnie sięgnie. Przygotowanie tego pysznego deseru jest dość czasochłonne, jednak smak wynagradza wszystko.

profiterole z kremem i owocami

Profiterole z serowym ganache

około 25 szt.

Składniki

Ciasto

225 g mleka,
po dużej szczypcie soli i cukru,
100 g masła,
150 g mąki tortowej (typ 450),
220-240 g jajek (4-5 szt.)

Crumble

100 g miękkiego masła,
125 g brązowego cukru ,
125 g mąki (typ 450 tortowa)

Serowe ganache

200 g białej czekolady,
200 g śmietanki 30%,
300 g serka śmietankowego (22-23% tłuszczu, najlepiej z Piątnicy “Twój smak”)

Przygotowanie

Crumble (kruszonka)

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wymieszać. Dla podkreślenia efektu spękań kruszonki, do masy można dodać barwnik spożywczy, najlepiej w proszku żeby nie mieć dodatkowego płynu. Masę podzielić na dwie części i każdą rozwałkować bardzo cienko między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (na grubość kryształka cukru). Wykroić szklanką kółka. Masę włożyć do zamrażalnika na minimum 10 minut. Będzie wtedy nam łatwiej przenieść zamrożoną kruszonkę na ciastka.

Ciasto

Mleko, masło, sól i cukier (najlepiej z dodatkiem wanilii)  zagotować. Ściągnąć z palnika, wrzucić przesianą mąkę, postawić na gazie i ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie się błyszczeć i będzie gładkie. Sekretem ciasta ptysiowego jest dobrze zaparzona mąka.

Masę przekładamy do miksera, lekko studzimy i mieszamy z jajkami (końcówką do ubijania). Jajka dodajemy pojedynczo, każde dobrze łączymy z masą.

Piąte jajko dodajemy bardzo ostrożnie. Dlaczego?  Ciasto nie może wyjść za rzadkie, powinno lekko ściekać, mieć konsystencję trochę gęstszą od budyniu. Czyli piąte jajko rozbijamy do miseczki, mieszamy i dodajemy stopniowo (najczęściej zostaje połowa).

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, trzymając rękaw pionowo wyciskać ptysie wielkości ok. 4 cm zachowując spore odległości. Na każde ciastko nałożyć zamrożone kółko z crumble. Piec około 30 minut: najpierw w temperaturze 200 stopni przez 8-10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 190 i kolejne 8-10 minut, następnie ponownie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ostatnie 8-10 minut.

Ganache

Śmietankę przelać do niewielkiego rondelka. Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać do śmietanki i podgrzać do rozpuszczenia się czekolady. Wszystko przestudzić.  Masę najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce.

Śmietankę z czekoladą ubijamy, najpierw na wolnych, potem na środkowych obrotach. Przygotowując masę należy uważać, żeby nie zrobić masła. Ubijamy do momentu gdy masa będzie jeszcze trochę płynna. Wtedy stopniowo zaczynamy dodawać ser. Mieszamy do uzyskania konsystencji kremu. Raczej nie należy używać sera o mniejszej zawartości tłuszczu, ponieważ krem może się nie udać.

Pysie studzimy, ostrym nożem odkrawamy górę, zostawiamy ją nieodciętą. Nakładamy owoce, za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krem i przykrywamy “czapeczką”.

Wskazówki

Najprostsze nadzienie do ptysiów

3-4 banany,
1 mango,
szczypta soli.

Banany obrać, pokroić w niedużą kostkę. Mango obrać, pokroić na kawałki i za pomocą blendera zmiksować na mus. 4 łyżki musu wymieszać z bananami i małą szczyptą soli.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij