• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

z piekarnika

Pieczony camembert

Czasem siła tkwi w prostocie. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie czegoś wykwintnego na kolację, a chcecie „zabłysnąć”, to pieczony ser camembert z dodatkiem dżemu żurawinowego i owoców będzie idealny. Jego przygotowanie nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Podawany zaraz po upieczeniu z grzankami to zdecydowanie najszybsze serowe fondue.

Jeśli macie w sobie trochę kulinarnego zacięcia, to teraz jest idealna pora na przygotowanie własnego dżemu z żurawiny według tego przepisu: Dżem z czerwonych borówek. Zapewniam, że oczarujecie nim wszystkich.

Pieczony camembert

dla dwóch osób

Składniki

2 naturalne sery camembert,
1 mała bagietka,
2-3 łyżeczki oliwy do grzanek,
4 łyżeczki dżemu z żurawiny,
owoce do podania: 1 kiwi, garść winogron.

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Sery naciąć z wierzchu ostrym nożem w równomierną kratkę. Przygotować dwa kawałki papieru do pieczenia, na każdym ułożyć przygotowany ser. Piec przez około 15 minut, aż środek stanie się płynny.

W tym czasie bagietkę pokroić na kromki, lekko skropić oliwą i podpiec na patelni grillowej (lub zwykłej), aż staną się chrupkie i złociste.

Kiwi obrać, pokroić na plasterki, winogrona umyć.

Ser po upieczeniu, razem z papierem, przełożyć na deskę lub talerz. Na każdym położyć po dwie łyżeczki żurawiny, obłożyć owocami. Podawać z grzankami.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij