Pomidory suszone, pomidory pieczone… do wyboru, do koloru i to dosłownie. Ja wykorzystałam pomidory żółte, malinowe i gałązkowe. Tak naprawdę jakichkolwiek byśmy nie użyli, potrawa będzie pyszna. Smak i zapach podkręca pieczony w całości czosnek. Po upieczeniu jest mięciutki i delikatny, można nim posmarować kawałki indyka albo pieczywa.
Przygotowanie takiej rolady wymaga trochę zachodu. Trzeba pierś nafaszerować, poczekać aż zmarnuje się w ziołach i oliwie, a potem upiecze. Zapewniam, że naprawdę warto się skusić na ten przepis.
Potrawę można podawać z pieczywem (idealna będzie ciabatta), ziemniaczkami, ryżem albo bez dodatków.
Pomidorowa pierś z indyka
4 porcje
Składniki
70 dag piersi z indyka,
1 słoik suszonych pomidorów w oliwie,
1 kg mieszanych pomidorów,
3 łyżeczki suszonego tymianku,
2 cebule,
2 główki czosnku,
4 łyżki oliwy,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Filet z piersi indyka opłukać, osuszyć i głęboko naciąć wzdłuż. Suszone pomidory, odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z 1 łyżeczką suszonego tymianku. Napełnić nimi kieszeń w mięsie. Pieczeń spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianym sznurkiem kuchennym. Mięso oprószyć solą, pieprzem i 2 łyżeczkami tymianku. Przełożyć do miski, zalać oliwą z suszonych pomidorów, przykryć i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki, a najlepiej na noc.
Piekarnik nagrzać do 180 o C bez termoobiegu. Pomidory umyć, większe przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Główki czosnku przekroić na pół. W naczyniu do zapiekania ułożyć przygotowane warzywa, polać oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Na tym ułożyć przygotowaną pierś indyka.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godz. i 15 minut.
Pieczeń podawać pokrojoną w plastry. Przed pokrojeniem oczywiście należy wyciągnąć wykałaczki albo odwinąć sznurek.
Comments