• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

indyk

Pomidorowa pierś z indyka

pomidorowa pieczeń z indyka

Pomidory suszone, pomidory pieczone… do wyboru, do koloru i to dosłownie. Ja wykorzystałam pomidory żółte, malinowe i gałązkowe. Tak naprawdę jakichkolwiek byśmy nie użyli, potrawa będzie pyszna. Smak i zapach podkręca pieczony w całości czosnek. Po upieczeniu jest mięciutki i delikatny,  można nim posmarować kawałki indyka albo pieczywa.

Przygotowanie takiej rolady wymaga trochę zachodu. Trzeba pierś nafaszerować, poczekać aż zmarnuje się w ziołach i oliwie, a potem upiecze. Zapewniam, że naprawdę warto się skusić na ten przepis.

Potrawę można podawać z pieczywem (idealna będzie ciabatta), ziemniaczkami, ryżem albo bez dodatków.

faszerowana pierś z indyka

Pomidorowa pierś z indyka

4 porcje

Składniki

70 dag piersi z indyka,
1 słoik suszonych pomidorów w oliwie,
1 kg mieszanych pomidorów,
3 łyżeczki suszonego tymianku,
2 cebule,
2 główki czosnku,
4 łyżki oliwy,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Filet z piersi indyka opłukać, osuszyć i głęboko naciąć wzdłuż. Suszone pomidory, odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z 1 łyżeczką suszonego tymianku. Napełnić nimi kieszeń w mięsie. Pieczeń spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianym sznurkiem kuchennym. Mięso oprószyć solą, pieprzem i 2 łyżeczkami tymianku. Przełożyć do miski, zalać oliwą z suszonych pomidorów, przykryć i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki, a najlepiej na noc.

Piekarnik nagrzać do 180 o C bez termoobiegu. Pomidory umyć, większe przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Główki czosnku przekroić na pół. W naczyniu do zapiekania ułożyć przygotowane warzywa, polać oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Na tym ułożyć przygotowaną pierś indyka.

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godz. i 15 minut.

Pieczeń podawać pokrojoną w plastry. Przed pokrojeniem oczywiście należy wyciągnąć wykałaczki albo odwinąć sznurek.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij