Jesienią i zimą chętnie sięgam po przepisy na jednogarnkowe, rozgrzewające dania. Na obiad w chłodniejsze dni polecam sprawdzony przepis na proste ragout z mięsa wieprzowego i kiszonej kapusty, z dodatkiem kwaśnej śmietany. To może być dla niektórych zaskakujące połączenie. Ci, którzy boją się zaryzykować, mogą pominąć ostatni składnik. Ja jednak uwielbiam ten zestaw, dodatkowo wzbogacony smakiem i aromatem kminku. Przygotowanie takiego dania nie wymaga wiele pracy, a efektem jest potrawa, która doskonale rozgrzeje i zaspokoi największy głód.
Warto pamiętać, że kiszona kapusta zawiera dużo witaminy C i korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy, co jest bardzo istotne w czasie, gdy często się przeziębiamy.
Ragout z kiszoną kapustą
4 porcje
Składniki
60 dag łopatki wieprzowej,
50-60 dag kiszonej kapusty,
50 dag ziemniaków,
1 duża cebula,
1 łyżeczka całego kminku,
1 czubata łyżeczka mąki,
200 g kwaśnej śmietany 18%,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku,
3 łyżki oleju do smażenia.
Przygotowanie
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w 3 cm kostkę, następnie oprószyć solą, pieprzem i mąką. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kapustę lekko poszatkować.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pokrojoną łopatkę i obsmażyć do zrumienienia. Mięso przesunąć na jedną stronę patelni, dodać cebulę i smażyć przez 2 – 3 minuty. Całość podlać ok. 1,5 szklanki wrzątku, przykryć i dusić przez 20 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i podgotować je w osobnym garnku przez 15 minut w osolonym wrzątku (nie powinny się rozpadać), odcedzić.
Do podduszonego mięsa dodać przygotowaną wcześniej kiszoną kapustę, łyżeczkę kminku i ćwierć łyżeczki soli. Całość dusić przez kolejne 25 minut.
Na koniec ragout wymieszać ze śmietaną oraz dodać podgotowane ziemniaki. Potrawę można jeszcze doprawić pieprzem i solą. Ja lubię lekko pikantną. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Comments