• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

wieprzowina

Ragout z kiszoną kapustą

danie jednogarnkowe

Jesienią i zimą chętnie sięgam po przepisy na jednogarnkowe, rozgrzewające dania. Na obiad w chłodniejsze dni polecam sprawdzony przepis na proste ragout z mięsa wieprzowego i kiszonej kapusty, z dodatkiem kwaśnej śmietany. To może być dla niektórych zaskakujące połączenie. Ci, którzy boją się zaryzykować, mogą pominąć ostatni składnik. Ja jednak uwielbiam ten zestaw, dodatkowo wzbogacony smakiem i aromatem kminku. Przygotowanie takiego dania nie wymaga wiele pracy, a efektem jest potrawa, która doskonale rozgrzeje i zaspokoi największy głód.

Warto pamiętać, że kiszona kapusta zawiera dużo witaminy C i korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy, co jest bardzo istotne w czasie, gdy często się przeziębiamy.

ragout z kiszoną kapustą

Ragout z kiszoną kapustą

4 porcje

Składniki

60 dag łopatki wieprzowej,
50-60 dag kiszonej kapusty,
50 dag ziemniaków,
1 duża cebula,
1 łyżeczka całego kminku,
1 czubata łyżeczka mąki,
200 g kwaśnej śmietany 18%,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku,
3 łyżki oleju do smażenia.

Przygotowanie

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w 3 cm kostkę, następnie oprószyć solą, pieprzem i mąką. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kapustę lekko poszatkować.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pokrojoną łopatkę i obsmażyć do zrumienienia. Mięso przesunąć na jedną stronę patelni, dodać cebulę i smażyć przez 2 – 3 minuty. Całość podlać ok. 1,5 szklanki wrzątku, przykryć i dusić przez 20 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i podgotować je w osobnym garnku przez 15 minut w osolonym wrzątku (nie powinny się rozpadać), odcedzić.

Do podduszonego mięsa dodać przygotowaną wcześniej kiszoną kapustę, łyżeczkę kminku i ćwierć łyżeczki soli. Całość dusić przez kolejne 25 minut.

Na koniec ragout wymieszać ze śmietaną oraz dodać podgotowane ziemniaki. Potrawę można jeszcze doprawić pieprzem i solą. Ja lubię lekko pikantną. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij