Lubię w lodówce mieć gotowe ciasto francuskie. Tak na wszelki wypadek, gdyby naszła mnie ochota na coś “fajnego” do przegryzienia, albo pojawili się niespodziewani goście. W kilka chwil możemy wyczarować z niego prostą w formie, atrakcyjną wizualnie i smaczną przekąskę. Tym razem z tego wspaniałego wynalazku powstały małe tarty wypełnione masą ze szpinaku zmieszanego z serem feta. Ta prosta przekąska zaskoczy niejednego z naszych przyjaciół. Podanie jej na sałatce z rukoli z miodowym sosem winegret podniesie jej wartości smakowe, uzupełniając przekąskę o niezbędne witaminy. Czas potrzebny na wykonanie tej prostej potrawy to raptem tylko kilkanaście minut, oczywiście bez czasu pieczenia.
Mini tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem
8 sztuk
Składniki
Mini tarty
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
1 opakowanie sera typu feta,
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
2 łyżki oliwy,
sól, pieprz do smaku.
Sałatka z rukoli z miodowym sosem winegret
1 opakowanie rukoli,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka soku z cytryny lub winnego octu,
1 łyżeczka płynnego miodu,
szczypta soli,
świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie
Sos winegret
Miód dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać, aż uzyskamy kremową konsystencję. Sos odstawić.
Masa szpinakowa
Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć razem przez chwilę. Dodać zamrożony szpinak. Przykryć pokrywką, aby szybciej się rozmroził. Potem zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Należy uważać z ilością soli, ponieważ ser feta jest mocno słony. Szpinak przełożyć do miski, przestudzić. Ser odsączyć, odkroić dwa plastry do dekoracji. Do szpinaku dodać łyżkę kwaśnej śmietany oraz ser. Wszystko dokładnie rozgnieść widelcem i wymieszać.
Tarty
Ciasto francuskie podzielić na 8 kwadratów. Wyłożyć nim 8 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm, fantazyjnie marszcząc brzegi. Nałożyć szpinakowy farsz. Odłożone plastry sera pokroić lub pokruszyć na wierzch. Tarty piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 30 minut.
Na talerzu ułożyć rukolę, polać sosem winegret i położyć na niej mini tarty.
Wskazówki
Tarty można także piec w mniejszych foremkach do muffinek. Skracamy wtedy czas pieczenia do około 25 minut.
Comments