W moim menu na Kolację Wigilijną obowiązkową pozycją jest barszcz z uszkami.
Czy ich przygotowanie jest trudne? Zdecydowanie nie. Wymaga trochę cierpliwości i jest pracochłonne ale warto poświęcić czas na ich zrobienie.
Delikatne ciasto i farsz z suszonych grzybów z cebulką gwarantują nam smak tradycji polskiej kuchni, zachwyt domowników i gości….
Można przygotować je wcześniej i zamrozić.
Uszka do barszczu z suszonymi grzybami
Składniki
Farsz
6 dag suszonych grzybów,
1 średniej wielkości cebula,
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżka masła,
sól, pieprz do smaku.
Ciasto
20 dag mąki,
1 małe jajko,
ok. 1/3 szklanki wody,
sól.
Przygotowanie
Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie, najlepiej zostawić na noc, ugotować do miękkości (ok. 1 godzina), tak aby zostało niewiele płynu.
Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na maśle na jasnozłoty kolor.
Przestudzone grzyby odcedzić, i zmielić razem z usmażoną cebulą. Dodać tartą bułkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.
Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto jak na pierogi. Można też wyrobić mikserem. Włożyć do miski i odstawić szczelnie przykryte folia lub pokrywką na 30 minut. Cienko rozwałkować, pokroić na 3-4 centymetrowe kwadraty. Na każdy kawałek nałożyć nadzienie, złożyć po przekątnej na pół i zlepić brzegi. Dwa rogi u podstawy zlepić formując uszko.
Gotować w dużej ilości osolonej wody 1 minutę od momentu wypłynięcia. Uszka wrzucać do gotującej się wody. Wybierać łyżką cedzakową.
Comments