• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

grzyby

Uszka do barszczu z suszonymi grzybami

Uszka z suszonymi grzybami

W moim menu na Kolację Wigilijną obowiązkową pozycją jest barszcz z uszkami.

Czy ich przygotowanie jest trudne? Zdecydowanie nie. Wymaga trochę cierpliwości i jest pracochłonne ale warto poświęcić czas na ich zrobienie.

Delikatne ciasto i farsz z suszonych grzybów z cebulką gwarantują nam smak tradycji polskiej kuchni, zachwyt domowników i gości….

Można przygotować je wcześniej i zamrozić.

Uszka do wigilijnego barszczu

Lepienie uszek

Uszka do barszczu z suszonymi grzybami

Składniki

Farsz

6 dag suszonych grzybów,
1 średniej wielkości cebula,
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżka masła,
sól, pieprz do smaku.

Ciasto

20 dag mąki,
1 małe jajko,
ok. 1/3 szklanki wody,
sól.

Przygotowanie

Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie, najlepiej zostawić na noc, ugotować do miękkości (ok. 1 godzina), tak aby zostało niewiele płynu.

Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na maśle na jasnozłoty kolor.

Przestudzone grzyby odcedzić, i zmielić razem z usmażoną cebulą. Dodać tartą bułkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.

Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto jak na pierogi. Można też wyrobić mikserem. Włożyć do miski i odstawić szczelnie przykryte folia lub pokrywką na 30 minut. Cienko rozwałkować, pokroić na 3-4 centymetrowe kwadraty. Na każdy kawałek nałożyć nadzienie, złożyć po przekątnej na pół i zlepić brzegi. Dwa rogi u podstawy zlepić formując uszko.

Gotować w dużej ilości osolonej wody 1 minutę od momentu wypłynięcia. Uszka wrzucać do gotującej się wody. Wybierać łyżką cedzakową.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij