Ten pochodzący z kresów specjał podawany na gorąco idealnie nadaje się jako dodatek do barszczu. Pokrojony w grube plastry może być też traktowany jako obiad. Wtedy wyśmienicie smakuje z sosem pomidorowym.
Jest również smaczny na zimno. Zarówno zimny jak i gorący może być doskonałą przystawką na przyjęcie gości.
Moja wersja to drożdżowe ciasto z farszem pachnącym pieczarkami z dodatkiem kapusty i jajek.
Kulebiak z kapustą i pieczarkami
Składniki
Ciasto
30 dag mąki,
2 dag świeżych drożdży,
10 dag masła,
2 jajka,
8 łyżek mleka (ok. 1/4 szklanki),
1 łyżka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1 jajko do posmarowania kulebiaka.
Farsz
50 dag kapusty,
4 jajka,
20 dag pieczarek,
1 mała cebula,
1/2 szklanki ryżu,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka oleju do smażenia.
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i wymieszać. Mąkę przesiać, dodać drożdże, jajka, sól oraz stopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto (można użyć miksera) i pozostawić na około jedną godzinę aby podrosło.
Z kapusty usunąć uszkodzone zewnętrzne liście, umyć, osączyć, drobno poszatkować. Wrzucić do garnka z wrzącą osoloną wodą (około 1/2 szklanki). Gotować kilka minut w odkrytym garnku, następnie przykryć i dusić do miękkości przez 30 minut. Woda w trakcie gotowania powinna odparować.
Cebulę obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i przysmażyć cebulę na złoty kolor. Pieczarki oczyścić, umyć , pokroić i wrzucić na patelnię z cebulą. Smażyć razem przez 5-7 minut. Przełożyć do garnka z kapusta i dusić kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Ryż opłukać i ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody (wrzucić do wrzącej wody i gotować przez około 10 minut), odcedzić.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w półtalarki.
Ryż i jajka dodać do kapusty z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem. Nadzienie ostudzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Najlepiej na papierze do pieczenia, będzie nam potem łatwiej zawinąć pieróg. Wzdłuż placka ułożyć nadzienie i skleić boki ciasta.
Uformowany pieróg ułożyć sklejeniem do spodu na wysmarowanej tłuszczem blasze lub na papierze do pieczenia.
Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 30-35 minut aż ładnie się zrumieni.
Arkadiusz napisał
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Gosia napisał
Dziękuję bardzo 🙂