• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

grzyby

Kulebiak z kapustą i pieczarkami

Kulebiak z kapustą i pieczarkami

Ten pochodzący z kresów specjał podawany na gorąco idealnie nadaje się jako dodatek do barszczu.  Pokrojony w grube plastry może być też  traktowany jako obiad. Wtedy wyśmienicie smakuje z sosem pomidorowym.

Jest również smaczny na zimno. Zarówno zimny jak i gorący może być doskonałą przystawką na przyjęcie gości.

Moja wersja to drożdżowe ciasto z farszem pachnącym pieczarkami z dodatkiem kapusty i jajek.

Drożdżowy kulebiak z kapustą i pieczarkami

Kulebiak z kapustą i pieczarkami

Składniki

Ciasto

30 dag mąki,
2 dag świeżych drożdży,
10 dag masła,
2 jajka,
8 łyżek mleka (ok. 1/4 szklanki),
1 łyżka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1 jajko do posmarowania kulebiaka.

Farsz

50 dag kapusty,
4 jajka,
20 dag pieczarek,
1 mała cebula,
1/2 szklanki ryżu,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka oleju do smażenia.

Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i wymieszać. Mąkę przesiać, dodać drożdże, jajka, sól oraz stopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto (można użyć miksera) i pozostawić na około jedną godzinę aby podrosło.

Z kapusty usunąć uszkodzone zewnętrzne liście, umyć, osączyć, drobno poszatkować. Wrzucić do garnka z wrzącą osoloną wodą (około 1/2 szklanki). Gotować kilka minut w odkrytym garnku, następnie przykryć i dusić do miękkości przez 30 minut. Woda w trakcie gotowania powinna odparować.

Cebulę obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i przysmażyć cebulę na złoty kolor. Pieczarki oczyścić, umyć , pokroić i wrzucić na patelnię z cebulą. Smażyć razem przez 5-7 minut. Przełożyć do garnka z kapusta i dusić kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

Ryż opłukać i ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody (wrzucić do wrzącej wody i gotować przez około 10 minut), odcedzić.

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w półtalarki.

Ryż i jajka dodać do kapusty z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem. Nadzienie ostudzić.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Najlepiej na papierze do pieczenia, będzie nam potem łatwiej zawinąć pieróg. Wzdłuż placka ułożyć nadzienie i skleić boki ciasta.

Uformowany pieróg ułożyć sklejeniem do spodu na wysmarowanej tłuszczem blasze lub na papierze do pieczenia.

Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 30-35 minut aż ładnie się zrumieni.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Arkadiusz says

    23 grudnia 2016 at 18:03

    Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    • Gosia says

      2 stycznia 2017 at 20:12

      Dziękuję bardzo 🙂

      Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij