• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

pasty do chleba

Pasta twarogowa z chrzanem i jabłkiem

Pasta twarogowa z chrzanem i jabłkiem

Maleńka porcja zdrowia na kanapce?

Jak najbardziej. Pasta na chleb z białego twarogu, wymieszanego z  jabłkiem startym na drobnych oczkach zamiast tradycyjnej śmietany i chrzanem oraz jajkami ugotowanymi na twardo. Ostra w smaku, idealna do ciemnego pieczywa.

Pasta twarogowa z chrzanem i jabłkiem

Pasta twarogowa z chrzanem i jabłkiem

Składniki

kostka twarogu (25 dag),
2 łyżeczki chrzanu,
2 jajka,
1 jabłko,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
1/2 łyżeczki soku z cytryny,
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, obrać, drobno posiekać. Jabłko umyć, obrać i utrzeć na drobnych oczkach, skropić sokiem z cytryny.

Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem z jogurtem i chrzanem, wymieszać z jajkami i startym jabłkiem. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Jorguś says

    19 stycznia 2017 at 18:55

    Wszystkie składniki mam pod ręką. Już wiem co dzisiaj na kolację. Dziękuje!

    Odpowiedz
  2. Jaglusia says

    19 stycznia 2017 at 22:24

    Chrzan musi nadać cudownego smaku. 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/

    Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij