• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

sałatki z rybą

Buraczana sałatka z ananasem i śledziem

Buraczana sałatka z ananasem i śledziem

Moim zdaniem ciekawe i niebanalne smakowo połączenie słodkiego, kwaśnego i słonego.

Warzywa, owoce i ryby razem to pewność, że ten posiłek będzie nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Smak sałatki podkreśla sos jogurtowo-majonezowy z musztardą francuską i miodem oraz włoskie orzechy.

Sałatka z buraków, ananasa i śledzi

Sałatka z buraków, ananasa i śledzi

Buraczana sałatka z ananasem i śledziem

Składniki

50 dag buraków,
1 puszka ananasa,
2 jabłka,
2 tacki śledzi w oleju,
50 g orzechów włoskich,
1 mały jogurt naturalny,
3 łyżki majonezu,
1 łyżeczka musztardy francuskiej,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Buraki wyszorować, zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości (około 60 minut w zależności od wielkości), ostudzić.

Przygotować sos. Wymieszać jogurt naturalny z majonezem, musztardą i miodem, doprawić solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.

Zimne buraki, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić na cząstki. Śledzie wyciągnąć z zalewy, pokroić na 2 cm kawałki. Orzechy posiekać.

W salaterce ułożyć składniki sałatki: buraczki, jabłka, ananasa, kawałki śledzia, lekko wymieszać. Polać sosem, posypać posiekanymi orzechami. Sałatkę podawać lekko schłodzoną.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij