Moim zdaniem ciekawe i niebanalne smakowo połączenie słodkiego, kwaśnego i słonego.
Warzywa, owoce i ryby razem to pewność, że ten posiłek będzie nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Smak sałatki podkreśla sos jogurtowo-majonezowy z musztardą francuską i miodem oraz włoskie orzechy.
Buraczana sałatka z ananasem i śledziem
Składniki
50 dag buraków,
1 puszka ananasa,
2 jabłka,
2 tacki śledzi w oleju,
50 g orzechów włoskich,
1 mały jogurt naturalny,
3 łyżki majonezu,
1 łyżeczka musztardy francuskiej,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Buraki wyszorować, zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości (około 60 minut w zależności od wielkości), ostudzić.
Przygotować sos. Wymieszać jogurt naturalny z majonezem, musztardą i miodem, doprawić solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.
Zimne buraki, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić na cząstki. Śledzie wyciągnąć z zalewy, pokroić na 2 cm kawałki. Orzechy posiekać.
W salaterce ułożyć składniki sałatki: buraczki, jabłka, ananasa, kawałki śledzia, lekko wymieszać. Polać sosem, posypać posiekanymi orzechami. Sałatkę podawać lekko schłodzoną.
Comments