Jest to znakomite, niedrogie danie obiadowe. Według mnie najlepiej smakuje z sosem pieczarkowym i ziemniakami. Doskonale jako dodatek pasuje także marchewka, fasolka szparagowa oraz dowolna surówka.
Kotlety jajeczne
5 szt
Składniki
7 jaj,
3 łyżki bułki tartej,
1 łyżka mleka,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo
olej do smażenia,
bułka tarta do obtoczenia kotletów.
Przygotowanie
Jajka umyć, 6 ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody, obrać ze skorupek i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do przygotowanych jajek dodać 3 łyżki bułki tartej, wymieszać. Następnie dodać surowe jajko, łyżkę mleka, zieleninę oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Z przygotowanej masy formować owalne kotlety, obtaczając je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety rumieniąc z obu stron.
Z podanych składników otrzymuje się około 5 sztuk.
Comments