• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

wieprzowina

Pieczona karkówka w sosie imbirowo-śliwkowym

karkówka ze śliwkami

Schab karkowy z mocnym, korzennym smakiem imbiru, goździków, przełamany słodyczą śliwek. Pieczeń najlepiej smakuje z kopytkami lub kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.

schab karkowy ze śliwkami i imbirem

schab karkowy ze śliwkami i imbirem

Pieczona karkówka w sosie imbirowo-śliwkowym

8 porcji

Składniki:

1 kg karkówki bez kości,
20 dag suszonych śliwek (bez pestek),
2 łyżki powideł śliwkowych,
0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
1 łyżeczka startego korzenia imbiru,
1-2 goździki,
sól, pieprz do smaku,
2 łyżki oleju.

Opcjonalnie

1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu.

Przygotowanie

Wino mocno podgrzać (nie gotować). Śliwki umyć i włożyć na około pół godziny do gorącego wina. Powidła wymieszać z imbirem.

Mięso umyć, osuszyć, naciąć głęboko wzdłuż, rozłożyć, rozbić tłuczkiem na płat grubości około 2 cm.

Mięso oprószyć solą i pieprzem, rozłożyć nacięciem do dołu, górę posmarować przygotowanymi powidłami. Połowę śliwek wyjąć z wina i ułożyć w trzech rzędach na brzegu mięsa. Schab karkowy zrolować i obwiązać bawełnianą nicią.

Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim mięso ze wszystkich stron. Następnie przełożyć razem z tłuszczem do brytfanny, dodać wino z pozostałymi śliwkami, goździki oraz 3-4 łyżki gorącej wody. Pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 1,5 godziny, podlewając od czasu do czasu powstającym podczas pieczenia sosem.

Mięso wyciągnąć z brytfanny na deskę do krojenia, lekko przestudzić, pokroić na porcje. W tym czasie sos lekko zredukować, tzn postawić brytfankę na małym ogniu i odparować nadmiar wody. Można też sos zagęścić dodając 1 łyżeczką mąki pszennej rozmieszaną z ¼ szklanki zimnej wody. Sos zagotować.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij