Sałatka z piersi kaczki, rukoli i owoców. Dobra na każdą okazję.
Pierś kaczki z rukolą i gruszkami
4 porcje
Składniki
10 dag rukoli,
2 gruszki,
2 filety z piersi kaczki,
20 dag malin (mogą być mrożone)
Sos
1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżka octu winnego z jabłek,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka płynnego miodu,
1/4 łyżeczki soli,
duża szczypta grubo mielonego pieprzu.
Przygotowanie
Mrożone maliny postawić na sitku w temperaturze pokojowej, aby się rozmroziły. Świeże umyć.
Przygotować sos. Połączyć ze sobą oba rodzaje octu z miodem, solą i pieprzem. Kiedy sól się rozpuści, dodać oliwę, wymieszać i wstawić do lodówki.
Piersi z kaczki opłukać, osuszyć. Skórę naciąć w kilku miejscach aż do mięsa. Filety oprószyć solą i pieprzem, układać na silnie rozgrzanej patelni, najpierw skórą do dołu, potem z drugiej strony. Mocno przyrumienić przez około 7 minut z każdej strony. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie mięso wyłożyć na deskę i przestudzić przez około 10 minut. Mięso z kaczki pokroić na plasterki, powinno być lekko różowe w środku.
Rukolę umyć, osuszyć, ewentualnie poobcinać twarde ogonki.
Umyte gruszki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Połówki pokroić wzdłuż na grubsze plasterki.
Na czterech talerzach rozłożyć porcje rukoli, gruszek i mięsa. Posypać malinami. Polać przygotowanym wcześniej sosem. Oprószyć pieprzem. Zaraz podawać.
Comments