• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

sałatki

Pierś kaczki z rukolą i gruszkami

sałatka z kaczki z malinami

Sałatka z piersi kaczki, rukoli i owoców. Dobra na każdą okazję.

filety z kaczki z rukolą i gruszkami

filety kaczki z rukolą i gruszkami

Pierś kaczki z rukolą i gruszkami

4 porcje

Składniki

10 dag rukoli,
2 gruszki,
2 filety z piersi kaczki,
20 dag malin (mogą być mrożone)

Sos

1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżka octu winnego z jabłek,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka płynnego miodu,
1/4 łyżeczki soli,
duża szczypta grubo mielonego pieprzu.

Przygotowanie

Mrożone maliny postawić na sitku w temperaturze pokojowej, aby się rozmroziły. Świeże umyć.

Przygotować sos. Połączyć ze sobą oba rodzaje octu z miodem, solą i pieprzem. Kiedy sól się rozpuści, dodać oliwę, wymieszać i wstawić do lodówki.

Piersi z kaczki opłukać, osuszyć. Skórę naciąć w kilku miejscach aż do mięsa. Filety oprószyć solą i pieprzem, układać na silnie rozgrzanej patelni,  najpierw skórą do dołu, potem z drugiej strony. Mocno przyrumienić przez około 7 minut z każdej strony. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie mięso wyłożyć na deskę i przestudzić przez około 10 minut. Mięso z kaczki pokroić na plasterki, powinno być lekko różowe w środku.

Rukolę umyć, osuszyć, ewentualnie poobcinać twarde ogonki.

Umyte gruszki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Połówki pokroić wzdłuż na grubsze plasterki.

Na czterech talerzach rozłożyć porcje rukoli, gruszek i mięsa. Posypać malinami. Polać przygotowanym wcześniej sosem. Oprószyć pieprzem. Zaraz podawać.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij